latinica  ћирилица
18/11/2014 |  13:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска одбила да да лиценцу Ер Србији

Српска авио-компанија Ер Србији остала је без лиценце за продају авионских карата у Хрватској, а сусједи одбијају да дају лиценцу позивајући се на правила Европске уније, пише Јутарњи лист.

Национална авио-компанија Србије недавно је најавила поновно увођење летова између Београда и Загреба, који почињу 12. децембра, а дневно ће се између два града летјети два пута. Међутим, компанија је почела да се рекламира и прије него што је добила дозволу хрватских власти, пише овај дневни лист, а тражени су само летови до Београда.

Уз те летове, Ер Србија путницима из Загреба нуди и наставак лета из Београда према 13 свјетских дестинација које се налазе у мрежи компаније, пише Јутарњи лист.

Ријеч је о летовима за Атину, Абу Даби, Истанбул, Солун, Тел Авив, Москву, Ларнаку, Скопље, Тирану, Софију, Букурешт, Тиват, Подгорицу и Сарајево.

- Дакле, путнику који у Загребу купи карту за лет Ер Србијом за, рецимо, Абу Даби компанија омогућава 'check in' до крајњег одредишта, наводи овај лист.

То је ових дана, како пише, потврдио и Дане Кондић, генерални директор Ер Србије.

- Нови летови ће такође омогућити двосмјерну повезаност Хрватске и остатка Европе и значајних глобалних дестинација преко Београда, рекао је он.

Како пише Јутарњи, Ер Србија је своје услуге почела да најављује прије него што је за своје активности у Хрватској добила дозволу хрватских ваздухопловних власти.

- Српска компанија је Хрватској Агенцији за цивилно ваздухопловство поднијела захтјев за обављање летова између Загреба и Београда - и то је све. Нема захтјева за продају карата. У Агенцији нам је потврђено да је рјешавање предметног захтјева компаније Ер Србија у току, наводи дневни лист.

Према неслужбеним информацијама из хрватског Министарства саобраћаја, тврди лист, Ер Србија ће моћи да обавља летове између Загреба и градова у Србији, али путницима из Загреба неће моћи да продаје авионске карте за летове преко Србије за друга одредишта, нити ће путници из Загреба у Београду смјети у трансфер зони да чекају свој сљедећи лет.

Они додају да Србија није испунила одредбе Споразума о успостави европског заједничког ваздушног простора који је потписала с ЕУ, а ријеч је о скупу прописа који укључују и испуњавање првог и другог прелазног периода како би одређена држава могла да остварује повластице предвиђене споразумом, које укључују потпуни приступ тржишту чланица ЕУ, те Исланда и Норвешке.

Како Србија у овом тренутку није испунила обавезе предвиђене у склопу првог прелазног периода, наводи хрватски медиј, Ер Србија не може путницима да продаје карте за летове из неке чланице ЕУ преко Београда до треће дестинације.

- До испуњења наведених услова предвиђених споразумом, које оцјењује Европска комисија, ваздушни превозници из држава придружених странака могу обављати ваздушни превоз између било ког мјеста у својој држави и било ког мјеста у било којој држави чланици ЕУ, речено је овом листу у Агенцији.

Позивајући се на саговорнике из Министарства саобраћаја, Јутарњи наводи да то значи да путник из Загреба може да купи само карту до Београда, гдје ће изаћи из авиона са свим својим стварима и напустити простор за међународне летове.

Затим ће се поново пријавити за лет до сљедеће дестинације с купљеном картом у Београду.

Споменути Споразум, који се колоквијално назива "Отворено небо", најважнији је документ којим се регулишу правила на авио тржишту и једино ЕК може да оцијени да ли је нека држава испунила његове одредбе.

Саговорници "Јутарњег листа" тврде да Ер Србија никако не може да добије одобрење за продају авионских карата из Загреба за треће десетинације преко Београда, а будући да је авио-компанија већ почела с продајом, могла би да има проблема с Европском комисијом, али и с притужбама путника којима неће моћи да омогући услугу коју су платили.