latinica  ћирилица
18/11/2014 |  13:53 | Аутор: СРНА

СМ БиХ: Размотрити могућност заштите домаће производње

Савјет министара БиХ позвао је данас сва надлежна тијела у БиХ да размотре правни основ за активирање процедуре заштите домаће производње и да се ангажују на обезбјеђењу нових тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ.
Сајвет министара - сједница - Фото: СРНА
Сајвет министара - сједницаФото: СРНА

Савјет министара БиХ усмено је информисан о новим захтјевима удружења примарних пољопривредних произвођача о којима ће се институције БиХ изјаснити када их добију у писаној форми. Изражено је апсолутно разумијевање за незадовољство и тежину положаја произвођача млијека и млијечних производа у БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о састанку о стању и проблемима у области мљекарства у БиХ, који је одржан 11. новембра. На сједници су размотрене досадашње анализе увоза млијека и млијечних производа, које указују да није регистрован прекомјеран увоз ових производа из ЕУ у БиХ у овој годину у односу на претходну.

Сва надлежна тијела у БиХ позвана су да у координацији с Министарством спољне трговине и економских односа додатно и детаљно размотре постојање правне основе за активирање процедуре заштите домаће производње дефинисане Одлуком о мјерама заштите домаће производње од прекомјерног увоза и Одлуком о поступку и начину утврђивања антидампиншке и компензацијске дажбине и да о могућим рјешењима информишу Савјет министара БиХ у најкраћем року.

Позив је упућен и надлежним министарствима и управним организацијама у БиХ да се максимално ангажују на обезбјеђењу нових тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ, а посебно када је ријеч о тржиштима Турске, Руске Федерације и земаља средње Азије, као и омогућавању већег учешћа ове категорије производа из БиХ на тржиштима земаља ЦЕФТА.

Министарство спољних послова БиХ је задужено да у сарадњи с Дирекцијом за европске интеграције интензивира дипломатске активности ради изналажења могућности за провоз млијека и млијечних производа преко територија ЕУ на тржишта Турске и Руске Федерације.

Канцеларија за ветеринарство БиХ задужена је да, у сарадњи с другим надлежним институцијама у БиХ, интензивира активности на испуњавању услова за пласман производа животињског поријекла из БиХ на тржиште ЕУ.

Савјет министара БиХ задужио је УИО БиХ да настави појачане инспекцијске контроле увоза млијека и млијечних производа на граничним прелазима, те да настави да проводи накнадну контролу увозника, посебно увозне цијене, количине и царинског евидентирања ове категорије производа.

УИО БиХ ће извјештаје о увозу/извозу млијека и млијечних производа редовно објављивати на својој веб-страници.

Канцеларија за ветеринарство БиХ задужена је да Савјет министара БиХ на кварталном нивоу информише о проведеним активностима на испуњавању услова за извоз млијека и млијечних производа из БиХ на тржиште ЕУ.

Министарство спољне трговине и економских односа задужено је да хитно успостави радну групу, коју ће чинити представници свих надлежних институција у БиХ, а која ће извршити анализу економско-социјалних аспеката почетка примјене "хигијенског пакета", односно Правилника о измјенама Правилника о сировом млијеку, који је планиран за 1. јануар 2015. године, те да о утврђеним налазима и препорукама информишу Савјет министара.

Све надлежне институције у БиХ позване су да при планирању и изради буџета за 2015. годину посебно воде рачуна о могућностима повећања финансијске подршке сектору мљекарства у БиХ.

ЗА САНАЦИЈУ ПОСЉЕДИЦА ПОПЛАВА ЗНАЧАЈНА СРЕДСТВА ИЗ ЕУ

СМ БиХ усвојио је информацију Дирекције за европске интеграције о текућим и планираним ИПА средствима за опоравак од поплава, у којој се наводи да је покренут програм ЕУ од 42,24 милиона евра, који ће бити реализован путем Развојног програма УН  до октобра 2016. године.

У оквиру овог пројекта планирана је обнова и реконструкција објеката школских, јавних, социјалних и здравствених установа, критичних водоводних и канализационих система, као и локалних путева и мостова у подручјима погођеним поплавама, те стварање 2.000 нових и задржавање постојећих радних мјеста, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Програм је намијењен за обнову 4.000 стамбених јединица за приближно 14.000 људи, 90 образовних институција, четири установе здравствене заштите и четири центра социјалне заштите, три зграде локалних власти /Шамац, Маглај и Добој/, те 100 локалних путева и мостова.

Средства од 42,24 милиона евра преусмјерена су из ИПА 2011 – 2013. године.