latinica  ћирилица
18/11/2014 |  16:22 | Аутор: СРНА

Српска за превазилажење застоја у евроинтеграцијама

Република Српска опредијељена је за превазилажење застоја у процесу европских интеграција у БиХ уз пуно уважавање уставноправног поретка БиХ и Дејтонског споразума, речено је на састанку премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић и амбасадора Италије у БиХ Руђера Коријаса.
Руђеро Коријас и Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Руђеро Коријас и Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановићева је подржала настојања да се фокус у односу ЕУ према БиХ усмјери на економске и социјалне теме. Саговорници су размијенили мишљење о актуелној политичкој и економској ситуацију у Републици Српској, БиХ, са освртом на имплементацију резултата протеклих општих избора у БиХ, саопштено је из Бироа Владе Српске.

На састанку је разговарано и о британско-њемачкој иницијативи за БиХ, коју су недавно у Берлину представили министар иностраних послова Велике Британије Филип Хемонд и министар иностраних послова Њемачке Франк Валтер Штајнмајер.

Премијерка разоварала са амбасадором Швајцарске

Премијерка Жељка Цвијановић разговарала је данас и с амбасадором Швајцарске у БиХ Хајнрих Маурер о инвестиционој понуди Српске и активностима унапређења административног оквира ради побољшања пословне климе.

Исказан је интерес за унапређење економске сарадње и за будуће заједничке пројекте. Цвијановићева је амбасадору представила пројекат пословне регистрације у Републици Српској којим је омогућена регистрација предузећа за три дана, као и активности које се предузимају да се ови послови убудуће обављају онлајн.

На састанку је било ријечи и о размјени искустава и добрих пракси између Швајцарске агенције за развој и сарадњу и локалних развојних агенција у Републици Српској на унапређењу вјештина и знања у промоцији привредних, економских и туристичких потенцијала, рада и самозапошљавања.