latinica  ћирилица
18/11/2014 |  17:18 | Аутор: СРНА

Усорац: Од сутра у блокади и месари, рибари, живинари и воћари

Мљекари и узгајивачи свиња који протестују на царинским терминалима у БиХ нису задовољни исходом сједнице Савјета министара БиХ о заштити домаће производње, а од сутра ће им се у блокади придружити и месари, рибари, живинари и воћари, изјавио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац.

"То што је данас усвојено је нешто уопштено, да прође вријеме и да немамо рјешење", рекао је Усорац.

Усорац је за четвртак, 20. новембра у Градишци најавио сједницу Управног одбора Удружења у 11.00 часова, чије ће закључке саопштити на царинском терминалу у 13.00 часова.

Он је додао да се у Информацији Министарства спољне трговине и економских односа наводи да нема прекомјерног увоза млијека из ЕУ, али и да је домаћа производња угрожена, не наводећи од чега.

"Не кажу да ли је угрожена од Савјета министара или због одређених неправилности код увоза робе. Ако нема прекомјерног увоза, одакле нам 40 милиона литара млијека у мљекарама које се не може пласирати", рекао је Усорац.

Према његовим ријечима, приједлози мјера које су доставили мљекари не стварају никакве проблеме са ЕУ ни са било ким другим, јер траже да земља функционише, посебно на границама.

Коментаришући налог Управи за индиректно опорезивање да појача инспекцијске контроле увоза млијека и млијечних производа, Усорац је рекао да то нема смисла, јер се 70 одсто робе царини изван царинских терминала.

"Ако прегледамо постојећу документацију, видјећемо да у 90 одсто случајева роба уопште није вагана, да су смањене тежине и цијене", рекао је Усорац.

Он је поручио да су осам захтјева пољопривредника проводиви и да очекује да их Савјет министара усвоји, с тим да се један захтјев односи на одобравање дуже рочности и негативне камате кредита код ентитетских развојних банака.

"Ако желе да идемо у ЕУ, онда нам морају изједначити услове са онима који сада постоје у ЕУ, да нам се не би десило исто што и у Хрватској", упозорио је Усорац.

Савјет министара БиХ позвао је данас сва надлежна тијела у БиХ да размотре правни основ за активирање процедуре заштите домаће производње и да се ангажују на обезбјеђењу нових тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ.

Изражено је апсолутно разумијевање за незадовољство и тежину положаја произвођача млијека и млијечних производа у БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о састанку о стању и проблемима у области мљекарства у БиХ, који је одржан 11. новембра.

На сједници су размотрене досадашње анализе увоза млијека и млијечних производа, које указују да није регистрован прекомјеран увоз ових производа из ЕУ у БиХ у овој годину у односу на претходну.