latinica  ћирилица
18/11/2014 |  18:03 | Аутор: СРНА

Лагумџија: ЕУ Стратегија је додатна платформа за јачање регионалне сарадње

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија рекао је да је покретање Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион у цијелости на линији новог приступа ЕУ према БиХ, који на прво мјесто ставља економске и социјалне реформе, владавину права, јачање борбе против корупције и организованог криминала, те јачање административних капацитета земље.
Златко Лагумџија - Фото: СРНА
Златко ЛагумџијаФото: СРНА

"Ово је још једна нова шанса за БиХ и веома је битно да новоформиране власти прихвате ове приоритете као платформу за дјеловање", рекао је Лагумџија на панел дискусији у Бриселу о теми "Сви заједно за ЕУ Стратегију Јадранско-јонског региона", одржаној у оквиру званичног покретања Стратегије.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је он изразио спремност да БиХ, као земља која је тренутно предсједавајућа Јадранско-јонском иницијативом, да свој пуни допринос њеном провођењу.

Лагумџија је нагласио да је неопходно да ЕУ стратегија за Јадранско-јонски регион буде компатибилна са новим приступом ЕУ према земљама западног Балкана који се фокусира на економску и саобраћајну повезаност региона.

"ЕУ Стратегија је додатна платформа за јачање регионалне сарадње и вријеме је да почнемо радити на конкретним пројектима, као што је изградња Јадранско-јонског коридора и модернизација пруге Сарајево - Београд. Ријеч је о конкретним пројектима регионалне сарадње чије ће бенефите осјетити грађани цијелог региона", навео је Лагумџија.

Према његовом мишљењу, новим приступом ЕУ и регионалну сарадњу потребно је бавити се пројектима економије, заштите околине, образовања и енергије, регионалне пројекте потребно је радити на начин да се кроз њих јача заједничко друштво и заједничка вриједност у ширем региону.

У том смислу подржао је став Савјета за спољну политику ЕУ да ће нови приступ ЕУ према БиХ у виду писаног програма бити достављен надлежним институцијама на изјашњавање и прихватање са прецизно дефинисаним конкретним роковима и носиоцима појединих активности програма.

Преузимање тако дефинисаног програма значило би одмрзавање Споразума о стабилизацији и придруживању, који у себи садржи кораке чије испуњавање отвара простор за предају апликације за чланство БиХ у ЕУ.

Конференцију је организирало италијанско предсједништво Савјетом ЕУ, у сарадњи са Европском комисијом, Јадранско-јонском иницијативом, којом БиХ тренутно предсједава и италијанском регијом Марче.

На конференцији су, с циљем усвајања оквира за имплементацију Стратегије, учествовали представници држава и институција ЕУ, националних и регионалних тијела одговорних за имплементацију ЕУСАИР-а и управљање ЕУ фондовима те регионалних организација и других тијела заинтересованих за њено спровођење.