latinica  ћирилица
18/11/2014 |  19:12 | Аутор: Ројтерс

Нетанијаху наредио оштар одговор због напада

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху најавио је да ће Израел одговорити оштро на смртоносни напад на синагогу у Јерусалиму.

Нетанијаху је рекао да ће Израел одговорити оштро и наредио да се сруше куће двојице терориста из источног Јерусалима који су извели напад. Напад у коме је убијено четворо Израелаца, означио је као окрутно убиство Јевреја који су дошли да се моле.

Нетанијаху је насиље приписао хушкању од стране исламистичког Хамаса и палестинског предсједника Махмуда Абаса.

Абас је, међутим, осудио напад на синагогу у Јерусалиму. "Предсједништво осуђује напад на јеврејеске вјернике који се догодио на мјесту молитве и осуђује убиство цивила без обзира ко то чини", саопштио је његов кабинет.

Хамас и Исламски џихад су подржали овај напад, те навели да је то реакција на смрт једног палестинског возача аутобуса. Полиција је смрт возача из источног Јеруслима који је у недјељу нађен објешен, описала као самоубиство, али су његове колеге рекле да изгледа као убиство.

Амерички предсједник Барак Обама осудио је напад у синагоги и позвао израелске и палестинске лидере да смање тензије и теже миру. "Не постоји и нема оправдања за такве нападе против невиних цивила", навео је Обама, и нагласио, да је у овом осјетљивом тренутку најважније за израелске и палестинске лидере и грађана да заједнички раде на смањењу тензија, да одбаце насиље и траже пут ка миру.