latinica  ћирилица
18/11/2014 |  20:00 | Аутор: РТРС

Лајчак: Солидарност Словачке са страдалим у поплавама у БиХ

Министар иностраних и европских послова Словачке Мирослав Лајчак и резидентни координатор УН у БиХ Јуриј Афанасијев потписали су данас у Сарајеву уговор вриједан 75.000 евра за набавку четири возила за транспорт дијализних пацијената у четири општине које су погођене мајским поплавама.
Мирослав Лајчак и Јури Афанасијев - Фото: СРНА
Мирослав Лајчак и Јури АфанасијевФото: СРНА

Лајчак је рекао новинарима да потписивање овог уговора представља солидарност Словачке са становницима у БиХ који су страдали током катастрофалних поплава у мају ове године јер су возила која би требало да буду ускоро набављена намијењена за транспорт дијализних пацијената у Добоју, Маглају, Шамцу и Домаљевцу.

"У БиХ смо реаговали одмах након поплава. Упутили смо хуманитарну помоћ вриједну око 130.000 евра и послали наше експерте за чишћење, а грађани Словачке су организовали слање помоћи. Такође смо на донаторској конференцији у Бриселу у јулу обећали 200.000 евра", рекао је словачки министар иностраних послова.

Он је појаснио да данас потписани уговор у износу од 75.000 евра представља први дио помоћи обећане у Бриселу.

"Овај први дио помоћи реализујемо са УНДП-ом и надамо се да ћете успјети превазићи посљедице поплава што је прије могуће", додао је Лајчак.

Афанасијев је изразио захвалност Лајчаку и Амбасади Словачке у БиХ који су брзо реаговали на ситуацију која је настала након поплава које су у мају погодиле регион.

"Лајчак је велики пријатељ БиХ. Осим помоћи која је пружана на различите начине, данашња представља помоћ за око 150 људи у подручјима погођеним поплавама којима је неопходна дијализа", рекао је Афанасијев.

Он је додао да је овај пројекат један са листе на коју до сада нико од донатора није одговорио.

"Ту листу пројеката прослиједили смо нашим пријатељима у дипломатској заједници и колеге из Словачке су пристале да финансирају један од њих. Возила би требало да буду оперативна већ за неколико седмица", рекао је Афанасијев.