latinica  ћирилица
18/11/2014 |  21:13 | Аутор: Блиц

Косово на корак до учешћа на ОИ у Рију

Русија и Кина неће блокирати пуноправни пријем републике Косово у Међународни олимпијски комитет (МОК) као 205. члана, иако нису признале једнострано проглашење Косова, које се налази на корак од учешћа на Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру, сазнаје "Блиц".

МОК је 22. октобра саопштио да је Извршни одбор те организације "провизорно признао Олимпијски комитет Косова" и предложено је да пуно признање буде на засједању које ће бити одржано 8. и 9. децембра у Монаку.

Косово је добило подршку САД и Њемачке за пријем, док Русија и Кина, у које се Србија уздала, по свему судећи нису спремне да се ангажују за спрјечавање уласка јужне српске покрајине у ову међународну организацију.

Према сазнањима "Блица", све је извјесније да ће на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру учествовати спортисти под заставом самопроглашене републике Косово. Олимпијски комитет Србије (ОКС) и Министарство спорта, који су најоштрије осудили првобитну одлуку МОК-а, били су максимално ангажовани на спрјечавању ове одлуке, међутим, Србија је по свему судећи остала без посљедњих адута у овом случају.

На 69. засједању Генералне скупштине Уједињених нација почетком новембра, "историјском резолуцијом" МОК-у је призната независност и аутономија, као и руковођење олимпијским покретом, што значи да чланство у УН није услов за пријем у олимпијску породицу.

Европска рукометна федерација (ЕХФ) је крајем септембра Рукометни савез Косова уврстила као пуноправног члана, што национални савез Србије никако није могао да спријечи и репрезентација Косова је већ започела квалификације за Европско првенство у Пољској 2016. године, а и клубови ће моћи да се такмиче на евро-сцени.

Такође, Боксерски савез Косова је 15. новембра примљен Свјетску боксерску федерацију (ИБФ).