latinica  ћирилица
18/11/2014 |  21:45 | Аутор: Агенције

Сонда Филе пронашла органске молекуле на комети

Иако је радила само 60 часова, сонда Филе је успјела да пошаље податке о узорцима које је сакупила на комети 67П, а једно од највећих открића јесте потврда да комета садржи органске молекуле.

Детаљније информације још нису познате, осим да су молекули базирани на угљенику, што је основна карактеристика органских молекула и спојева. Комплексне органске материје, као што су аминокиселине, заправо су градивни елементи живота на Земљи. Ово откриће могло би да разјасни да ли су састојци битни за настанак живота на нашој планети стигли са кометама.

Остале анализе показују да је површина комета већим дијелом прекривена ледом и танким слојем прашине дебљине 10 до 20 центиметара.

Једна од мисија Филеа била је да утврди да ли органске материје постоје на површини комете. Такође, сонда је требало да утврди природу органских молекула, али научници још не излазе у јавност са тим подацима.

Филе је тренутно у фази хибернације након што је "успаван" због недостатка сунчеве свјетлости усљед позиције коју је заузео при грубом слијетању. Након 10-годишњег путовања, сонда Розета је прошле сриједе успјешно спустила роботску лабораторију на површину комете 67П/Чурјумов-Герасименко. То је први пута у историји да је један људски објекат слетио на површину комете.