latinica  ћирилица
18/11/2014 |  22:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Кустендорф у друштву најбољих свјетских фестивала

Амерички филмски часопис "Мувимејкер" у своју годишњу листу 25 "најчуднијих и најљепших прослава филмске умјетности" уврстио је и Кустендорф.
Кустендорф 2014. - Фото: РТРС
Кустендорф 2014.Фото: РТРС

"То је осјећај о ком сваки филмаџија сања. Излазиш са пројекције свог новог филма на дивном мјесту које одише особеношћу. Ентузијастични и интелигентни људи из публике постављају ти битна питања на која ниси стигао да одговориш током сеансе разговора. Спушта се вече, и баш како ти је речено, временске прилике у ово доба године су потпуно савршене. Неко ти додаје пиће. То је она секси програмерка чији си поглед покушавао да ухватиш читаве недјеље. Пита те да ли ћеш вечерас на журку, ти потврдно климаш главом док улазите у фестивалско возило. У том тренутку схваташ да су гласине тачне: овај фестивал је кул", пише у тексту објављеном на сајту и у штампаном издању часописа.

Члан редакције "Мувимејкара" је Кустендорф похвалио овим ријечима:

"Тај фестивал је дефинитивно највише кул од свих на којима сам икада био, зато што волим апсурд и хармонике, жестока пића, чудну храну и могу да толеришем дувански дим. Такође, ту се приказују дивни филмови младих аутора, а славни гости су веома приступачни. Кустендорф је дивно бизаран догађај".

Источноевропска бајковита тврђава аутора Емира Кустурице, Дрвенград, сваког јануара постаје истинска умјетничка енклава, са пројекцијама из престижне међународне селекције цјеловечерњих, као и из такмичарског програма кратких студентских филмова, у предивном и опуштеном окружењу, каже се у тексту.

Несумњиво сјајна кинематографија је заједничка особина изабраних 25 фестивала, као и промишљени, инспиративни разговори и едукативни догађаји. Ту је и воља за експериментисањем са нестандардним програмима и интегрисањем филма у aлтернативне просторе, али и друге медије, како традиционалне, тако и оне најновије.

Изврстан фестивал је, у једну руку, привремено урањање у магијски свијет измјештен из правог живота.

Најбољи међу фестивалима током цијеле године доприносе заједницама у којима настају. Они су предводници креативног, филмофилског начина живота, они су дио система који пумпа крв у жиле истински богатог града. Многи такви фестивали налазе се на овој листи, каже се у тексту.

На попису су и различити фестивали из свих дијелова свијета. По уредништву "Мувимејкера", "ту су велики, софистицирани, космополитски догађаји, као и интимни регионални фестивали који још нису прерасли домаћински угођај".

Осим Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф, на листи се налазе и хонгконшки филмски фестивал, тулушки фестивал Лимијер, фестивал Југ - југозапад који се одвија у престоници Тексаса - Остину, те фестивали из Тринидада и Тобага, Колумбије, Пољске, Канаде, Шведске, Ирске и САД.