latinica  ћирилица
20/11/2014 |  08:27 | Аутор: СРНА

Нови сњежни талас у САД

Западни дио америчке савезне државе Њујорк припрема се за нови талас сњежних падавина након што је олуја захватила област Великих језера усљед које је погинуло најмање седам лица.
Снијег - Фото: ТАНЈУГ
СнијегФото: ТАНЈУГ

 Метеоролози најављују нове сњежне падавине у дијеловима области Ири у коју спада и Бафало, други по величини град у држави Њујорк.

Вожња је забрањена на бројним саобраћајницама, а затворен је аутопут дуж језера Ири и Онтарио.

У појединим дијеловима, дебљина сњежног покривача повећавала се 13 центиметара на час, док је у околини било само неколико центиметара.

Метеоролози истичу да је неуравнотеженост сњежних падавина типична за такозвани језерски ефекат, када се хладан ваздух креће преко релативно топлих Великих језера, привлачећи влагу и избацујући снијег на копно.

Градоначелник Бафала Бајрон Браун изјавио је да је јуче уклоњено 5.000 тона снијега.

Гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо у десет области прогласио је ванредно стање, а ангажована је и Национална гарда за помоћ угроженима.

У јужном дијелу Бафала, гртачи су пристизали у помоћ пацијентима и блокираним возачима на путевима.

Најмање седам смртних случајева пријављено је усљед обилних сњежних падавина. Полиција области Ири саопштила је да је 46-годишњи мушкарац пронађен мртав у свом аутомобилу затрпаном испод 4,6 метара снијега. Једна особа погинула је у саобраћајној несрећи, а три су преминуле због проблема са срцем.

У Њу Хемпширу једно лице је погинуло у саобраћајној несрећи узрокованој лошим временским условима.

Нису познати детаљи о седмом смртном случају.