latinica  ћирилица
20/11/2014 |  08:39 | Аутор: РТРС

Исламска држава осваја тржиште нафтом на Блиском Истоку

Екстремисти Исламске државе зарађују милионе долара недjељно продајом нафте из рафинерија које су заузели у Ираку. Ваздушни напади коалиције предвођене САД-ом не успијевају у намјери да осујете развијен бизнис Исламске државе.

Исламска држава је ojачала своје "нафтно царство" над залихама нафте у Ираку и сада је илегално извози у Турску, Јордан и Иран, кажу за Гардијан ирачки званичници. Радикална милитантна група зарађује милионе недјељно производећи и прерађујући нафту у Ираку. Према писању британског Индипендента, Исламска држава контролише трећину ирачке и трећину сиријске територије на којима живи 10 до 12 милиона људи.

Милитанти контролишу скоро половину нафтних поља. Убрзо након што су их освојили, екстремисти су их оспособили за производњу и успоставили трговачке везе широм сјевера Ирака, гдје је кријумчарење нафте "нормална" појава.

Профитом оствареним продајом нафте Исламска држава плаћа мјесечне зараде џихадистима: 500 долара за једног борца и 1.200 за команданта јединице.

џихадисти

Иако постоје покушаји да се екстремисти осујете у разгранавању бизниса, нафта и даље проналази пут до Турске преко Сирије.

"Купујемо танкер нафте који носи између 26 и 28 тона нафте за 4.200 долара и продајемо је у Јордану за 15.000. Сваки шверцер узима осам танкера недјељно", прича за Гардијан један кријумчар нафте из Ирака и бивши високи официр из владе Садама Хусеина.

Он живи у Аману, главном граду Јордана, каже да шверцери углавном плаћају граничарима 650 долара како би прошли кроз границу без проблема.

Курдски званичник из Киркука, каже да је 435 тона сирове нафте транспортовано из Ајила у Анбар, а оданде у Аман.

Асим Јихад, портпарол ирачког министарства за енергетику, каже да власти притискају Турску да дјела и спречи илегалну трговину јер се тако само јачају екстремисти.

Један курдски званичник наводи да је неколико људи ухапшено због сарадње са Исламском државом.

"Поједини снабдијевају џихадисте горивом за више од 200 стотине камиона", истиче Махмуд Хаји Омар и додаје да је неколико шиитских бораца зарадило на тој илегалној трговини.

Џихадисти

Ваздушни напади коалиције предвођене САД-ом на танкере и рафинерије које контролише Исламска држава мало су оштећене, али не и уништене, додају званичници, а преноси Гардијан. Тим стручњака Уједињених нација за терористичку организацију Ал Каида препоручио је увођење нових мјера против џихадиста - одузимање цистерни са нафтом које напуштају подручја Сирије и Ирака под контролом Исламске државе или Нусра фронта.

Високи званичници Ирака потврђују да је провинција Анбар, која је на граници са Ираком, центар из ког се нафта даље испоручује. Притом, Исламска држава контролише три главна нафтна поља у Ираку - Ајил, Кајару и Химрин.

Амерички авиони су уништили седам танкера прошлог мјесеца, уз ваздушну помоћ Ирачана, али то ипак не спречава џихадисте да пуне свој буџет шверцом нафте широм Блиског Истока.