latinica  ћирилица
20/11/2014 |  10:04 | Аутор: Би-би-си

Пјонгјанг запријетио новом атомском пробом

Сјеверна Кореја запријетила је да ће извршити нуклеарну пробу као одговор на могућу истрагу УН о кршењу људских права у овој земљи.

Министарство спољних послова оптужило је САД за оркестровање усвајања резолуције УН у којој се позива на покретање истраге.

Сјеверна Кореја претходно је извршила атомске пробе 2006., 2009. и 2013. године.

Комисија УН за људска права прије дава дана је усвојила резолуцију којом се позива Савјет безбједности УН да пријави Сјеверну Кореју Међународном кривичном суду због наводног кршења људских права.

Пјонгјанг је саопштио да је резолуција заснована на "фабрикованим свједочењима" људи који су пребјегли из Сјеверне Кореје и да је ријеч о "клеветама против Пјонгјанга", пренио је Би-Би-Си.

Усвајање резолуције је "озбиљна политичка провокација" од стране САД наводи се у саопштењу и додаје да таква "агресија" онемогућава Сјеверну Кореју да се уздржи од извођења новог нуклеарног теста.

У тексту је напоменуто да ће сјевернокорејско војно средство застрашивања "бити појачано и неограничено" ради одбране од САД.

Сјеверна Кореја је раније одбацила наводе о кршењима људских права у овој земљи и демантовала тврдње о постојању затворских логора, с објашњењем да је ријеч о притворним центрима.