latinica  ћирилица
20/11/2014 |  10:31 | Аутор: Глас Српске

Инвазија комараца усред јесени

Становници Бањалуке, Српца и Приједора жале се на најезду комараца који су се због топлог времена ове јесени задржали у природи, али их је све више и у затвореном простору.

Иако ројеви комараца бројним становницима не дају мира, надлежни кажу да запрашивања до краја године неће бити. Према ријечима грађана станови и куће  пуни су комараца, који су неуобичајено велики, а након убода остају несносан свраб, црвенило и отоци.

Директор предузећа "Еко Бел" Владимир Шушњар истиче да нема смисла да се комарци запрашују у новембру, али ако  Градска управа то одлучи, комарци ће бити запрашени.

У Градској управи Бањалука кажу да је током ове године дезинсекција обављана три пута на подручју града, а инсекти су због нешто нижих температура протеклих дана, склониште нашли у затвореним просторима.

- Извођење додатног третмана сузбијања комараца не би ријешило проблем грађана који се жале на повећан број комараца. Запрашивање се неће обављати, а основни разлог су хидрометеоролошки фактори који тренутно не погодују развоју комараца - кажу у Градској управи.

Приједорчани настањени поред Сане највише се жале на најезду ових инсеката, а смањењу броја комарца нису допринијеле ни двије дезинсекције током ове године.

У приједорској Градској управи су потврдили да запрашивања до краја године неће бити и нагласили да је у току системска јесења дератизација. Ни у Српцу  до краја године неће бити акција дезинсекције, а због недостатка новца у буџету, прскање комараца спроведено је само једном током ове године.

Становници Братунца, Требиња и Градишке немају проблема са најездом комараца, а највише среће имају становници Фоче који кажу да великог броја комараца није било чак ни током љета.