latinica  ћирилица
20/11/2014 |  12:47 | Аутор: СРНА

Тешановић: Озбиљно схватити дјечија права

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић позвала је надлежне институције да озбиљно схвате свој посао када је ријеч о дјечијим правима, односно да свако кршење евидентирају и казне.
Нада Тешановић - Фото: СРНА
Нада ТешановићФото: СРНА

Тешановићева је навела да дјеци, кроз одређене институције, треба обезбиједити добро образовање, адекватну здравствену заштиту, али и могућност да слободно вријеме користе или на спортским теренима или у културним дјелатностима.

Подсјетила је да у оквиру Министарства функционише и Савјет за дјецу Републике Српске, као стално савјетодавно владино тијело задужено за питања из области права дјетета у складу са Конвенцијом УН о правима дјетета.

- Дјеца не треба да имају права само данас - на Међународни дан дјетета, већ одрасли требају сваки дан да брину о тим правима и да их не крше, поручила је Тешановићева, која је у Музеју Републике Српске присуствовала дружењу бањалучких основаца са вршњацима из Добоја.

Директорка Музеја Нада Пувачић подсјетила је да Конвенција УН о правима дјетета указује и на равноправну доступност културном насљеђу.

- У Музеју смо учинили све да се дјеца гости и домаћини друже, стекну пријатељства и упознају културну баштину Српске, истакла је Пувачићева.

Замјеница Омбудсмана за дјецу Републике Српске Злата Хаџић-Бајрић напоменула је да је Конвенција донесена прије 25 година, али да су још актуелна бројна питања у вези са остваривањем права дјетета која су гарантована овим актом.

Додала је да институција Омбудсмана прати остваривање, заштиту и промоцију права дјетета и у вези са тим, проводи активности.