latinica  ћирилица
20/11/2014 |  17:15 | Аутор: Агенције

Доказано да ораси помажу у спречавању рака простате

Стручњаци са факултета у Калифорнији провели су истраживање којим су доказали како конзумација ораха може спријечити рак простате.

Довољно је појести шаку ораха на дан, пише Дејли Мел. Научници су открили да је код мишева који су се хранили орасима или уљем ораха успорен раст тумора.

Ораси такође снижавају холестерол, док масти пронађене у орасима помажу у одржавању нормалног ниво инзулина у крви.

Ораси су "суперхрана" за коју се од прије зна да штити од рака дојке и срчаних болести. Најновији резултати показали су да ораси смањују ниво хормона ИГФ-1 који се повезује с раком простате и раком дојке.

- Влада САД годинама је водила рат против масноћа и то на нашу штету. Ораси су савршен примјер који показује да иако је ниво масноће у њима висок, те масноће не могу узроковати рак простате. Догађа се управо супротно. Мишеви који су се хранили орасима немају рак - рекао је доктор Паул Девис са факултета у Калифорнији.

Откривено је да ораси смањују ниво ендотелина, супостанце која појачава упалне процесе у крвним жилама, те тако учествују у борби против кардиоваскуларних болести. Како је познато да мушкарци обољели од рака простате имају повишене нивое ендотелина, научници тврде да би конзумација ораха могла бити корисна у превенцији и лијечењу рака простате.