latinica  ћирилица
20/11/2014 |  20:24 | Аутор: АП

Шикорски: Порески рајеви су убили тржиште

Предсједник Сејма пољског парламента Радослав Шикорски апеловао је у Уједињеним нацијама да се врате моралне основе тржишној привреди.

Шикорски је позвао и да се спријечи масовно скривање капитала у пореским рајевима, што наноси огромне штете сиромашнијим земљама у којима послују наднационалне компаније.

- Слободно тржиште није рат свих са свима, већ утакмица на основу правила. На жалост, у данашњем свијету међународна предузећа плаћају често мање порезе него локална која послују на том истом тржишту. Глобалне компаније плаћају порез колико им се хоће, а локалне колико морају. То ствара неправедне услове за конкуренцију - казао је Шикорски на засједању Интерпарламентарне уније УН у Њујорку.

Пољска се по речима Шикорског залаже за ликвидацију пореских рајева, што је један од предуслова да се врате пријеко потребне моралне основе тржишној привреди.

- Збивања у Украјини показала су такође да лидери држава могу да скривају у пореским рајевима богатство које су стекли пљачакајући своје суграђане. И не само то - рекао је Шикорски.

Пољска се, по његовим ријечима, залаже за то да се у складу с приједлозима ОЕЦД, досљедније примјењују закони против прања новца и скривања капитала и да се уведу или ојачају међународни заједнички принципи опорезивања предузећа.

У жижу јавности проблем легалног избјегавања пореза и скривања капитала од стране великих глобалних компанија због чега највећу штету трпе земље у развоју у којима та предузећа послују, вратила је афера с посебним пореским олакшицама које нуди Луксембург, што је бацило сјенку и на шефа Европске комисије Жан-Клод Јункера, бившег луксембуршког премијера.

Држава Луксембург оптужена је да је од 2002. до 2010. године склапала са мултинационалним компанијама, гигантима као што су Пепси или Амазон, тајне уговоре, по којима су плаћали минимални порез.