latinica  ћирилица
21/11/2014 |  08:13 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: 12 жртава сњежног невремена

Сњежна олуја, која је захватила сјевероисток САД и због великих сњежних наноса, високих чак два метра, готово потпуно блокирала нека насеља, досад је однијела укупно 12 живота.

Два најновија случаја односе се на људе који су преминули усљед изложености екстремно ниским температурама, у окрузима Нијагара и Ири у савезној држави Њујорк, пренијела је агенција АФП.

Претходно је неколико људи на различитим локацијама у Њујорку преминуло од срчаног удара док су чистили високе наносе снијега са својих кућа и аутомобила.

Америчка Национална метеоролошка служба упозорава да би сутра могло да падне додатних 60 до 90 центиметара снијега, да је видљивост на путевима равна нули и да би сњежна олуја могла да буде праћена грмљавином и муњама.

Усљед сњежног невремена, које је ове године захватило САД неуобичајено рано, оштећене су многе куће и пословне зграде, отказан велики број летова, док су неки возачи по чак два дана били заробљени у сњежним наносима на путевима.

Због огромних количина снијега у посљедња два дана, отприлике једнаких просјечним падавинама снијега у години дана, више од 5.000 људи ангажовано је на рашчишћавању улица и путева, укључујући припаднике Националне гарде.

Очекује се да ће у суботу температуре на сјевероистоку САД порасти изнад нуле, а затим и знатно скочити, па би то могло да донесе велике количине кише.

Уз снијег који се буде топио, то би могло да изазове поплаве, упозоравају званичници.