latinica  ћирилица
21/11/2014 |  09:25 | Аутор: РТРС

Први "Робокап" патролира Силиконском долином

Сјећате се серијала филма "Побокап" из 90-их? Некад научна фантастика доживјела је трансформацију и постала реалност. Вјеровали или не, први робот полицајац почео је да патролира Силиконском долином.

Наиме, ови аутономни "Робокапи" чији је пуни назив Knightscope K5 Autonomous Data Machine",  опремљени су микрофоном, звучницима, камером, ласерским скенерима и сензорима.
Роботи су програмирани да препознају неуобичајено понашање и узбуне контролоре. Такође су опремљени са детекторима мириса и топлоте. Посљедње и не мање важно, овај лимени полицајац може камером да забиљежи и до 300 бројева регистарских таблица у минути приликом праћења саобраћаја.

Компанија Најтскоуп (Knightscope) која је одговорна за дизајн овог технолошког чуда, најавила је да ће постављати роботе да патролирају у шопинг центре, уреде, стамбена насеља, корпоративне и студентске кампусе. Најавили су такође планове да са њима покрију школе, хотеле, стадионе, казина, луке и аеродроме.

Ова компанија тврди да би употребом ових робота криминал требао да опадне за 50 процената.

Робот је тежак 136 килограма и висок метар и по. Такође постоји тастер смјештен на врху за питања пролазника.

- За сада се људи фино понашају према њима, изјавили су у компанији, али ако би се нашао у опасности и био нападнут, робот пушта пискави звук који, уколико насилник не престане, постаје све гласнији и неподношљив за људско ухо.

Видео овог лименка у акцији можете погледати на сљедећем линку кликом овдје.