latinica  ћирилица
21/11/2014 |  10:51 | Аутор: Би-би-си

Обама: Реформа имиграционог система

Милиони имиграната који илегално живе у САД моћи ће да поднесу захтјев за добијање радне дозволе у складу са обимном реформом коју је представио предсједник САД Барак Обама.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

Ово право стекли су имигранти који живе у САД пет година и имају дјецу са легалним боравком у овој земљи. Очекује се да ће корист од реформског пакета имати око пет милиона људи.

Обама је у овом случају искористио своја извршна овлаштења и тиме заобишао Конгрес. Републиканци су због тога оптужили предсједника да је "илегално приграбио власт", пренио је Би-Би-Си.

Процјењује се да у САД живи око 11 милиона илегалних имиграната.
"Наш имиграциони систем не функционише и сви то знају. Изађите из сјенки и ускладите се са законом", рекао је Обама.

Према Обамином плану, родитељи без докумената чија су дјеца држављани САД или легални резиденти, моћи ће да поднесу захтјев за добијање трогодишње радне дозволе.

Ово важи само за родитеље који живе у САД најмање пет година, што обухвата око пет милиона људи. Стотине хиљада људи квалификоваће се по основу осталих новина, а једна од њих је проширење шеме давања привременог легалног статуса особама које су стигле у САД као дјеца.

Обама инсистира да реформе које је увео, највеће од средине осамдесетих, не могу да се изједначе са амнестијом.

Иако ће овај план омогућити милионима људи да легално раде, то им неће отворити пут ка добијању држављанства, нити ће имати исте бенефиције као Американци, нагласио је предсједник САД.

"Ако сте криминалац, бићете депортовани. Ако планирате да уђете у САД илегално, расту шансе да ћете бити ухваћени и послати назад", нагласио је Обама.