latinica  ћирилица
21/11/2014 |  14:18 | Аутор: СРНА

РАК: Медији без тежег кршења изборних правила

Регулаторној агенцији за комуникације стигло је 11 приговора на медије у вези са могућим кршењем правила и прописа у вријеме предизборне кампање за овогодишње опште изборе у БиХ. "Осам приговора на медије којима дозволе издаје РАК упутили су политички субјекти, док су три доставили анонимни гледаоци, односно слушаоци", рекла је Срни портпарол Агенције Амела Одобашић.

Она је навела да су на рад Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ упућена три приговора, од чега два од НДП-а и један од анонимног гледаоца, док су два приговора на рад Федералне телевизије упутили СДП и БПС.

СДП је РАК-у доставио приговор и против Радио-Грачанице, док је приговор против РТВ ТК упутила Комунистичка партија, а СНСД против РТВ БН и Радио- Требиње.

"Анонимни слушалац упутио је приговор против Радио-станице `Врхбосна`, а анонимни гледалац против Телевизије ОСМ", додала је Одобашићева.

Она је навела да су се два приговора упућена на рад Федералне телевизије односила на начин утврђивања редослиједа учешћа политичких субјеката у оквиру изборних програма ове медијске куће, који су окончани у редовној процедури јер није утврђено кршење правила и прописа.

"Три приговора на рад РТРС-а и РТВ ТК односила су се на наводно протежирање одређеног политичког субјекта у изборном програму, али нити у једном од ових случајева није утврђено кршење правила и прописа Агенције", истакла је Одобашићева.

Приговори НДП-а на РТРС и СНСД-а на ТВ БН који су се односили на садржаје објављене на веб страницама ових РТВ кућа РАК није разматрао, јер није надлежан за регулацију садржаја који се објављују на интернет страницама.

Приговоре СДП-а против Радио-Грачанице и СНСД-а против Радио-Требиња, РАК-у је прослиједила Централна изборна комисија и они су се односили на наводне увреде једног политичког субјекта на рачун другог политичког субјекта.

С обзиром да није утврђено кршење примјењивих правила и прописа ови случајеви су окончани у редовној процедури.

Анонимни приговор на Телевизију ОСМ није садржавао елементе за покретање истраге, а односио се на техничке сметње приликом представљања политичких субјеката.

У приговору анонимног слушаоца на Радио-станицу "Врхбосна" наведено је да ова медијска кућа није објавила јавни позив за политичко представљање у складу са изборним правилима, а случај је још у процедури, јер станица на захтјев РАК-а није доставила одређену документацију.

Одобашићева је навела да је РАК по службеној дужности покренуо истрагу пет случајева који се односе на наводно прекорачење дозвољеног времена за плаћено политичко оглашавање на "Пан-радију", "Биг-радију" и Радио-Цазину, те ТВ Цазину и ОБН-у.

"На основу проведене истражне процедуре, Агенција у случају `Пан-радија` и `Биг- радија` није утврдила кршење примјењивих правила и прописа, те су поступци против ових станица обустављени, док је у случају ОБН-а, Радио Цазина и ТВ Цазина утврђено кршење примјењивих правила и прописа који се тичу лимита за плаћено политичко оглашавање", прецизирала је Одобашићева.

Станицама које су прекорачиле вријеме за плаћено политичко оглашавање, имајући у виду да се ради о првом кршењу ове врсте, РАК је изрекао усмено упозорење.