latinica  ћирилица
21/11/2014 |  16:10 | Аутор: СРНА

ЕУ: Нови закон о смањењу употребе пластичних кеса

Владе земаља ЕУ једногласно су одобриле нови закон о смањењу употребе пластичних кеса, да би се смањио отпад на копну и ограничило ширење "пластичне супе" у океанима.

Мјеру, која је утврађена у сарадњи са Европским парламентом, критиковала је Европска комисија, наводећи да ће државе имати проблеме при примјени прописа који предвиђа минималне цијене или друге методе у циљу смањења броја кеса за 80 одсто у наредних 10 година.

Сличан став има и трговинско тијело за индустрију пластике, које подржава акцију да се у супермаркетима пластичне кесе наплаћују, али сматра да ће национални прописи нанијети штету трговини ЕУ.

Земље чланице подржале су план да се владама остави могућност да бирају да забране пластичне кесе или да одреде обавезујуће циљеве, да би се просјечна годишња потрошња кеса смањила за испод 90 по особи годишње до краја 2019. године и 40 до децембра 2025. године.

Потпредсједник Европске комисије Франс Тимерман рекао је да Комисија подржава напоре за смањења употребе пластичних кеса, али је упозорио да земље морају да нађу начин примјене.

Ако се земље не буду повиновале, Комисија може те случајеве да изнесе пред највише судове, који имају право увођења новчаних казни.