latinica  ћирилица
21/11/2014 |  16:32 | Аутор: АП

САД и Иран се повукли из преговора о нуклеарном програму

Амерички државни секретар Џон Кери и министар спољних послова Ирана Џавад Зариф одлучили су данас да се повуку из преговора у вези с иранским нуклеарним програмом, чиме су судбину тих преговора учинили нејасним само четири дана прије рока за постизање коначног споразума.

Чланови иранске делегације су рекли да је Џавад Зариф отпутовао из Беча за Техеран, ради консултација, док су амерички званичници навели да је Кери на путу за Париз.

У саопштењу САД се наводи да је Керијев "будући распоред путовања још у фази финализације, и да још није утврђено када ће се он вратити у Беч". Такво саопштење указује да Кери, прије но што одлучи да ли ће се вратити преговорима, чека да види да ли ће се Зариф вратити у Беч са новим приједлозима. У америчком саопштењу се додаје да ће се Кери консултовати са европским партнерима док је у Паризу.

Дипломате кажу да и шефови дипломатија Француске и Велике Британије одлазе из Беча, након што су тамо данас стигли.

Британски шеф дипломатије Филип Хамонд изразио је наду да ће се постићи споразум до понедјељка, прије новог састанка са Керијем и француским колегом Лораном Фабијусем. Хамонд је изјавио, да ће бити потребно прећи "мукотрпан пут" ако се жели постићи споразум прије рока.