latinica  ћирилица
21/11/2014 |  17:29 | Аутор: СРНА

Козарић: Укупне инвестиције ЕБРД-а у БиХ 1,68 милијарди евра

Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ са својих 116 пројеката од 1996. године, укупне вриједности 1,68 милијарди евра, један је од најважнијих интитуционалних инвеститора у БиХ, рекао је гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић, који се данас у Сарајеву састао са представницима ЕБРД-а.
Кемал Козарић - Фото: СРНА
Кемал КозарићФото: СРНА

Централну банку БиХ у Сарајеву данас су посјетили директор Канцеларије за западни Балкан ЕБРД-а Холгер Муент и новоименовани директор Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун.

Козарић је рекао да посебно вриједи истаћи да је ЕБРД задржао максималан ангажман и током кризе и тиме значајно помогао очувању нивоа економских активности у БиХ, те је, осим директног ангажмана, ЕБРД био у стању да привуче многе друге инвеститоре и да их заинтересује да почну своје инвестиције у БиХ.

"Највећи проценат досадашњих инвестиција ЕБРД-а отишао је у инфраструктурне пројекте - 46 одсто, 29 одсто свих инвестиција отишло у финансијске институције, 11 одсто у пројекте који се односе на производњу енергије, а 14 одсто у индустрију, трговину и агробизнис", саопштено је из Централне банке.

Циљ посјете представника ЕБРД-а био је да се новоименовани представници ове институције за регион и БиХ упознају са свим кључним елементима односа с државом, те утврде модалитете будуће сарадње.

Посебан фокус разговора делегације ЕБРД-а с руководством Централне банке БиХ био је банкарски сектор у чијој реформи су представници ЕБРД-а активно учествовали током година.

Муент је истакао да БиХ остаје једна од најбитнијих земаља-партнера ЕБРД-а, те да је Централна банка кључна институција-партнер ЕБРД-а у овој земљи.

У дискусији о банкарском сектору наглашено је да је банкарски сектор БиХ, упркос свим изазовима, остао стабилан, добро капитализован и ликвидан, али да постоји проблем нарастајућих неквалитетних кредита, који сада износе 15,5 одсто.

У складу с тим, представници ЕБРД-а су позитивно оцијенили информацију да БиХ, односно агенције за банкарство оба ентитета убрзано раде на креирању законског оквира који ће омогућити рјешавање питања неквалитетних кредита, који су сада највећи изазов за банкарски сектор БиХ.

У својој стратегији за период од 2014. до 2017. године, ЕБРД ће се фокусирати на реструктурисање и ширење локалног и приватног сектора, стварање чвршћих веза са ширим регионалним тржиштима и промовисање ефикаснијег и одрживог коришћења ресурса.