latinica  ћирилица
21/11/2014 |  19:06 | Аутор: РТРС

Руси питају одакле БиХ толике јабуке

Одакле стижу јабуке, које БиХ извози у Русију? Одговор на ову питање очекују званичне руске институције, које наводе да је у првих девет мјесеци извоз овог воћа из БиХ у Русију увећан за чак 100 пута!

Ако не буде добила одговор до средине сљедеће седмице, Русија би могла да забрани увоз воћа и поврћа и Босни и Херцеговини. У посједу РТРС-а је преписка руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор и Амбасаде БиХ у Москви, из које се јасно види да Русију интересује откуд БиХ толико јабука, кромпира и грожђа. 

Захтјева много - времена мало, јер Руси траже и детаље. Тако ће БиХ морати да одговори колико је кромпира, јабука, крушака, грожђа и осталог воћа засијано и на којој површини. Највеће сумње пале су на фитосанитарне сертификате који прате пошиљке, па ће тако и надлежне инспекције у ентитетима морати да докажу валидност издатих сертификата. 

- Према нашим подацима који се анализирају, постоје индиције да се не ради о толиким количинама представљеним од стране руских надлежних служби, али то тек треба да се утврди. Ми очекујемо да ћемо до уторка те податке прослиједити - рекао је Борис Тучић, министар спољне трговине и економских односа у Свјету министара БиХ.

Ако не дође до разумног објашњења повећања увоза воћа и поврћа из БиХ, Русија би могла да забрани увоз из БиХ. Према подацима УИО БиХ, увоз јабука у посљедње три године је у опадању, али не и у посљедња три мјесеца од када су на снази трговинске санкције на релацији Москва - Брисел.

- У септембру и октобру 2014. године, подаци показују да смо увезли више од 7.000 тона вриједности од 2,4 милиона КМ, док смо у истим мјесецима прошле године увезли само 321 тону јабука у вриједности 165.000 КМ - каже портпарол УИО БИХ Ратко Кпвачевић.

Ако буде потврђено да су те јабуке незаконито реекспортом завршиле на руском тржишту, БиХ би се могла суочити са посљедицама, као и Црна Гора због испоруке меса. Русија је такав потез казнила привременом забраном извоза.

Из Удружења воћара РС кажу да се из Хрватске довозе огромне количине јабука и извозе у Русију, али да су немоћни да реагују у вези с тим.

Чињеница је да је БиХ прије трговинског рата Брисела и Москве, своје производе на њихово тржиште извозила на кашичицу. Сада када је добила прилику, поново домаћим произвођачима затвара врата.

Министар Тучић каже да постоји сумња у реекспорт, да је одређена количина воћа и поврћа увезена у БиХ, а затим препакована и пласирана на руско тржиште. "На тај начин је БиХ искоришћена као посредник у трговини, као заобилазни пут", навео је Тучић.

Због тога су воћари Српске упутили жалбе на бројне адресе, али како кажу, нема користи. Ако буду потврђене сумње Русије, БиХ ће поново због пропуста плаћати цијену.