latinica  ћирилица
21/11/2014 |  21:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Кијев: НАТО приоритет за Украјину, Јацењук премијер

Владајућа коалиција у Украјини предложиће Арсенија Јацењука за мандатара, саопштио је украјински предсједник Петро Порошенко, истовремено када је објављено да су лидери пет странака новог сазива скупштине парафирали коначан текст нацрта коалиционог споразума.

Франс прес преноси да су се украјинске прозападне политичке партије договориле да чланство у НАТО-у буде приоритет и да је споразумом предвиђено да до краја године треба да буде усвојен закон који ће потврдити намјеру Украјине да тежи чланству у том војном савезу.

У тексту споразума, објављеном на интернет-страници партије Самопомоћ, наведено је и да коалиција намјерава да војне расходе подигне до најмање три одсто бруто друштвеног производа, пренио је ТАС С.

У ођељку документа указује се на неопходност нове верзије Стратегије нацијалне безбједности и Војне доктрине и као један од стратешких циљева спољне и унутрашње политике наведена је "обнова државног суверенитета над територијом Крима", наводи руска агенција.

Коалиционим споразумом предвиђено је и спровођење децентрализације власти и распођеле реалних овлашћења на локалну самоуправу.

Нова парламентарна коалиција намјерава и да забрани комунистичку, нацистичку, фашистичку и антиукрајинску пропаганду, и наглашава потребу да се одржава сјећање на супротстављање тоталитаризму, ослободилачку борбу и покрета за поштовање људских права.

Коалиционе партије, такође, желе да приватизују сва предузећа за експлоатацију угља 2015. и 2016. године, а да сви рудници са којима се то не учини, буду ликвидирани или конзервирани.

УНИАН преноси да је документом предвиђено укидање посланичког имунитета, укидање одлуке о ванблоковском статусу Украјине, спровођење судске и буџетске реформе.

Коначан текст коалиционог споразума има више од 70 страница и могуће је да ће бити потписан првих дана рада парламента новог сазива, чија је конститутивна сједница најављена за 27. новембар, наводе агенције.

Потпис испод текста нацрта споразума ставили су представници партија које су освојиле мандате на ванредним изборима 26. октобра - Блок Петра Порошенка, Самопомоћ, Јацењуков Народни фронт, Радикална партија Олега Лјашка и Отаџбина бивше премијерке Јулије Тимошенко.

"Учинили смо први корак ради стварања правог парламентаризма у Украјини", рекла је представница Савеза Самопомоћ Оксана Сиројед, додајући да су у коалициони споразум уграђена "нова правила игре", по којима ће "затвореност и кулоаре замјенити отвореност и транспарентност", пренијела је агенција УНН.

Порошенко је на украјинској ТВ рекао да ће хитно парламенту поднијети кандидатуру за предсједника будуће владе, на приједлог већинске коалиције.

"Полазећи од јединства демократских снага, очекујем да ће се каолиција сложити са мојим приједлогом да за ту дужност буде кандидован Арсеније Јацењук", рекао је Порошенко, наглашавајући да "састав владе у потпуности треба обновити".

Претходно је позвао да се коалициона влада формира прије почетка рада скупштине у новом сазиву.

"Ми за шест дана треба да окончамо формирање коалиционе владе", истакао је Порошенко.