latinica  ћирилица
22/11/2014 |  11:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Фолксваген инвестира 86 милијарди евра у наредних пет година

Њемачки произвођач возила Фолксваген (Volkswagen) представио је план инвестиција вриједних 86,6 милијарди евра за наредних пет година, намијењен јачању његовог присуства на страном тржишту и лансирању нових, „чистијих“ модела, не одустајући од пројекта смањења трошкова.

Већи дио ових улгања биће намијењен развоју возила с бољим карактеристикама у погледу еколошких захтјева, наводи се у саопштењу које преноси Ројтерс.

“Наставићемо да инвестирамо како бисмо постали аутомобилска компанија која у први план ставља не само рентабилност, већ и еколошке принципе, уз развој најбољих и најчистијих возила“, изјавио је директор Фолсквагена, Мартин Винтеркор.

У саопштењу се додаје да ће 41,3 милијарде евра ићи у развој СУВ возила (теренаца), како у модернизацију класичних модела, тако и у развој електричних возила и оних с хибридним погоном.

Како је наглашено, овај петогодишњи план улагања не ремети план уштеде који између осталог предвиђа смањење трошкова за марку “фолксваген“ до 2018. године у износу од пет милијарди евра.

Исти извор подсјећа да је ова њемачка компанија досад одољевала европској кризи у сектору, захваљујући, прије свега, ширењу свог тржишта у Кини и Сјеверној Америци.