latinica  ћирилица
23/11/2014 |  08:28 | Аутор: Агенције

Четири жртве земљотреса у Кини, у Јапану 39 повријеђених

Четири особе су погинуле, а 54 су повријеђене у земљотресу који је у суботу погодио кинеску провинцију Сечуан на југозападу, јавили су данас кинески медији. А најмање 39 особа, од којих седам теже, повријеђено је у земљотресу јачине 6,8 степени Рихтерове скале који је у суботу погодио централни дио Јапана, јавиле су данас агенције.

У земљотресу у Кини је оштећено 25.000 кућа, а како је извијестила Синхуа, мање је оштећена зграда аеродрома Кандин, 15 километара од епицентра, али аеородром и даље функционише, преноси Танјуг.

Више од 6.000 становника привремено је евакуисано у безбједне области, послије потреса јачине 6,3 степена Рихтерове скале на 18 километара под земљом код града Тагуна.

Изузев у том граду, телекомуникациона мрежа и систем снабдијевања енергентима нису озбиљније оштећени.

Послије главног потреса, услиједило је још 95 подземних потреса мањег интензитета.

У зону земљотреса упућене су двије спасилачке бригаде, екипе хитне помоћи и хуманитарна помоћ.

 

- А најмање 39 особа, од којих седам теже, повријеђено је у земљотресу јачине 6,8 степени Рихтерове скале који је у суботу погодио централни дио Јапана, јавиле су данас агенције.

Повријеђени су углавном задобили преломе, наводи АП.

Најјачи удар претрпјела су села Хакуба и Огава, као и град Нагано у истоименој префектури на чијем је сјеверу био епицентер потреса.

Како су саопштиле власти префектуре, најмање 30 кућа срушено је у Хакуби а још седам у оближњем селу Отари.

У неколико насеља прекинуто је снабдијевање водом, која се допрема цистернама, а у областима код епицентра евакуисано је око хиљаду људи.

У погођеној области осјећају се и даље подземни потреси, који ће трајати још недјељу дана и пријетити ризиком појава клизишта и лавина.

Епицентар земљотреса био је на десет километара дубине, а осјетио се у 27 од 47 јапанских префектура.

Нема упозорења на појаву цунамија а надлежне јапанске власти саопштиле су да нису регистроване никакве неуобичајене појаве на три нуклеарне централе у погођеним областима.