latinica  ћирилица
23/11/2014 |  12:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Не планирам да доживотно будем предсједник

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да не намјерава да доживотно остане предсједник Русије, али није искључио могућност да се поново кандидује на ту функцију 2018. године.

"То није добро и штетно је за државу и мени није потребно", рекао је Путин у интервјуу са Андрејем Ванденком, аутором пројекта "Највиши званичници", агенције ТАС С.

Путин је подсјетио да Устав дозвољава реизбор и да постоји могућност његове поновне кандидатуре.
"Да, (Устав) то заиста дозвољава, али то не значи да ћу донијети такву одлуку", рекао је Путин.

Руски предсједник је рекао да ће одлучити на основу "општег контекста, домаћих прилика и својих личних осјећања" и додао да је рано о томе сада размишљати.

Мишљења да све у Русији зависи од њега лично су погрешна, рекао је Путин.

Руски предсједник је признао да постоје многа питања из сфера државне администрације и владиних операција гдје не постоји јединство мишљења и да је то разлог што високи званичници од њега траже да се умијеша у таквим ситуацијама.
"И ја морам да се умијешам. Дефинитивно је погрешно, међутим, тврдити, да предсједник увијек одлучује о свему и да све увијек зависи од њега", додао је Путин.

Руски предсједник је рекао да је природно да се многе ствари у Русији доводе у везу са њим, јер се "шеф државе увијек доводи у везу са својом државом на један или други начин", али да то није случај само са Русијом.

Говорећи о својим пријатељима које су САД, ЕУ и неке западне државе ставиле на листу санкција, Путин рекао да је Запад тиме направио систематску грешку.
"Они су пошли од погрешне претпоставке да имам неке личне пословне интересе због веза са људима на листи. И да ударајући на њих, на неки начин ударају на мене", рекао је Путин.

Руски предсједник каже да не види ништа штетно у чињеници да су се његови пријатељи нашли под западним санкцијама.
"Напротив, драго ми је због тога. Драго ми је да имам такве пријатеље, које наши противници, назовимо их тако, криве за чињеницу да је Крим постао дио руске територије", рекао је Путин.

"То иде на част мојим пријатељима. Они немају никакве везе са овим, али то им иде на част", истакао је Путин.

На питање новинара о његовој популарности, Путин је рекао да је "најгора ствар робовати размишљању о сопственом рејтингу" и да чим појединац то почне да чини "одмах се претвара у губитника".
"Добијајући подршку сународника дуго времена, појединац не може, а да не учини сваки напор да оправда њихово повјерење", истакао је Путин.

Руски предсједник је рекао да се неутрално односи према приједлозима да улице добију по њему име, али да мисли да људи то чине из добре намјере.

Када је ријеч о приватном плану, руски предсједник је рекао да прилику да се види са својим пријатељима често омета његов згуснут распоред, због кога чак и своје двије ћерке, Марију и Катарину, успијева да види једном или два пута мјесечно.

Путин је рекао да се у односима са људима најчешће ослања на лични утисак и да су за њега важни директни контакт и комуникација.

Руски предсједник је, такође, рекао да монархија представља затворено поглавље у руској историји.

Вјештачко снижење цијена нафте погодиће све

Вјештачко смањење цијена нафте погодиће и оне који га изазивају, изјавио је Путин.

"Ако се намјерно снижавају цијене енергената, то ће погодити и оне који изазивају пад цијена. То уопште не значи да ће санкције, нагли пад цијена нафте и девалвација националне валуте имати негативне резултате или катастрофалне посљедице само за нас. Ништа од тога се неће догодити!", рекао је Путин.

Руски предсједник је казао да проблема има, да су они присутни и да ће се повећавати, што ће погоршати ситуацију, али не само у Русији већ и у партнерским земљама, укључујући оне у којима се производе гас и нафта.

Он је изнио мишљење да се цијене нафте смањују између осталог и зато што су САД почеле да ваде нафту и гас из шкриљаца.