latinica  ћирилица
23/11/2014 |  13:47 | Аутор: Агенције

Прва жртва у Гази од примирја

Израелска војска убила је данас једног Палестинца на сјеверу Појаса Газе, саопштило је палестинско Министарство здравља.


То је прва жртва на тој територији откако је крајем августа окончан седмонедјељни рат израелске војске и Хамаса, који доминира Газом.

Министарство је идентификовало убијеног као Фадила Мухамеда Халаву (32) и рекло да су га убили војници источно од избјегличког логора Џабалија, пренијели су израелски медији.

Један од његових рођака казао је да је он трагао за птицама пјевачицама, које се гнијезде у дрвећу крај израелске границе, а које се могу продати по високим цијенама на пијацама у Гази.

Израелска армија је саопштила да су се два Палестинца приближила граничној огради у том подручју и да су их војници упозорили да стану, пуцајући у ваздух.

Пошто нису стали, војници су им пуцали у ноге и једног погодили.

Повријеђеног су одвезла кола хитне помоћи, а други је побјегао, рекла је армија.

У међувремену су израелски посланици позвали на читав низ оштрих мјера, укључујући и укидање права на боравиште палестинским нападачима у одговору на талас насиља, посебно у источном Јерусалиму.

Мјера би требало да одврати нападаче, али критичари наводе да је она расиститичка и да може још више да појача напетост, пренио је Асошијетед прес.