latinica  ћирилица
24/11/2014 |  08:47 | Аутор: АП

Договор о иранском нуклеарном програму у децембру?

Преговарачи у Бечу чине посљедње напоре у покушају да постигну договор о иранском нуклеарном програму, с обзиром на то да рок истиче вечерас у 23 часа.

Очекује се да ће Иран и шест свјетских сила данас одложити преговоре о иранском нуклеарном програму који ће бити настављени сљедећег мјесеца, вјероватно у Оману.

У најновијој рунди преговора, није постигнут коначни споразум, рекао је извор близак преговорима. Детаљи о одлагању и наставку преговора још се разрађују, а извор наводи да Иран за сада не може очекивати било какво ублажавање санкција.

Циљ преговора је да се постигне споразум по коме би санкције уведене Ирану биле постепено укинуте у замјену за ограничавање техеранског нуклеарног програма.

Амерички државни секретар Џон Кери и ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф јуче су се договорили да почну дискусију о наставку преговора послије истека рока.

Међутим, кинески шеф дипломатије Ванг Ји каже да преговарачи и даље имају "консултације" о коначном споразуму који ће испунити и амерички захтјев за драстично ограничавање иранског нуклеарног програма и ирански захтјев за укидање санкција.

У међувремену, европски дипломатски извор каже да Иран и шесет свјетских сила намјеравају да данас усвоје политичко саопштење о напретку преговора о иранском нуклеарном програму и њиховом наставку.

"Преговори се настављају. Учесници преговора не искључују могућност продужетка. Они намјеравају да усвоје саопштење о напретку преговора", казао је извор.

Дипломате кажу да две стране, упркос извјесном напретку, и даље имају веома различите ставове о два важна питања: обогаћивање уранијума и ублажавање санкција.

Техеран хоће да повећа број центрифуга за обогаћивање уранијума да би, како тврди, произвео гориво за будуће реакторе, док Запад хоће да број центрифуга буде драстично смањен.

Иран тражи укидање санкција погубних по његову привреду, али свјетске силе хоће да евентуално ублажавање санкција буде постепено током дугог периода како би се осигурало да Техеран поштује споразум.