latinica  ћирилица
24/11/2014 |  08:59 | Аутор: РТРС

Папа жестоко критиковао свештенике бизнисмене

Папа Фрањо осудио је свештенике који своје жупе претварају у бизнис наплатом услуга као што су крштења, благослови и служење мисе. Назвао је то "скандалом који је тешко опростити".
Папа Фрањо - Фото: архив
Папа ФрањоФото: архив

"Занимљиво је да вјерници могу опростити својим свештеницима кад су слаби, кад посрну у гријех, људи знају како да им опросте. Али постоје двије ствари које вјерници не могу опростити: свештенике који стичу новац и свештенике који се лоше односе према људима. Они ово не могу опростити! То је скандалозно...", поручио је папа.

Папа је ову своју проповијед надовезао на јеванђеље по Луки које говори о томе како је Исус протјерао трговце из храма и изврнуо им столове, уз поруку како је то свето мјесто намијењено молитви, а не бизнису.

"Многи људи који су долазили у храмове да се моле били су добри и тражили су Бога, али су били приморани да плате, а то је корупција која шокира људе", рекао је папа.

"То је скандалозан гријех"

Папа је подсјетио и на библијску причу о Ани, мајци Самујла, скромној жени која је долазила у храм и у тишини шапутала молитве, док су свештеник и његова два сина били корумпирани и искориштавали ходочаснике који су ондје долазили.

Папа је, осврћући се на чињеницу како многе жупе имају цјеновнике, рекао да  су  несвештеничке навике у храмовима - "скандал пословања и скандал свјетовности", и да шокирају људе.

У својој проповиједи  папа је испричао и причу младог пара, двоје студената, који су  одлучили да се вјенчају, па  су у својој жупи затражили обред вјенчања у склопу мисе. Жупник им је рекао да не могу добити мису уз вјенчање, јер је церемонија вјенчања лимитирана на 20 минута. Пар је морао платити два термина како би уз церемонију могли добити и мису.

"То је скандалозни гријех", поручио је папа и подсјетио на Исусове ријечи да је онима који изазивају скандале "боље да се баце у море".

Папа је позвао вјернике да свештенике који наплаћују мисе, крштења, благослове и друге услуге, суоче с њиховим предузетничким менталитетом који је у супротности с учењима вјере. Поручио је да је спречавање скандала одговорност свих па вјерници, уколико виде  да је њихов свештеник упао у раље бизниса, морају смоћи храбрости да му  укажу на то.