latinica  ћирилица
24/11/2014 |  10:00 | Аутор: СРНА

Откривен нови компјутерски вирус за шпијунирање

Компанија за компјутерску безбједност "Симантек" саопштила је да је открила софтвер "регин", један од до сада најнапреднијих програма за крађу информација са компјутера.
Хакер - Фото: ALAMY
ХакерФото: ALAMY

"Симантек" наводи да је програм вјероватно направила нека држава и користила га је шест година против мета широм свијета.

Када се инсталира на рачунар, софтвер може да снима приказе на екрану, краде шифре и преузима обрисане податке.

Стручњаци наводе да су највише погођени компјутери у Русији, Саудијској Арабији и Ирској. Софтвер је кориштен за шпијунирање државних организација, предузећа и појединаца, пренио је Би-Би-Си.

Стручњаци наводе да степен софистицираности програма указује да је ријеч о алатки за сајбер шпијунажу коју је развила нека држава и да су за тај посао били потребни мјесеци, а можда и године. Творци програма уложили су велики труд да сакрију трагове својих активности.

"Изгледа да то долази од неке западне организације. То је тај ниво стручности и дужине времена његовог развоја", изјавио је Сијан Џон, безбједносни стратег "Симантека".

Компанија је упоредила овај програм са "стакснетом", компјутерским софтвером који су, како се претпоставља, развили САД и Израел да би нанијели штету иранском нуклеарном порграму.

Тај програм дизајниран је с циљем да оштети опрему, а "регин" служи за сакупљање информација.