latinica  ћирилица
24/11/2014 |  10:03 | Аутор: АП

Исламска држава отима и индоктринира дјечаке

Исламска држава индоктринирањем и "испирањем мозга" покушава да одгаји нову генерацију бораца. Дјечаке киднапују из Сирије и Ирака, углавном са територија које контролишу.

Џихадисти мијењају и наставни план у школама, а има и случајева тинејџера који се добровољно придружују Исламској држави. Исламисти киднапују дјецу и "испирају" им мозак како би се прикључили њиховој организацији, каже представница УН за дјецу и оружане сукобе Лејла Зероуги.

Исламска држава има намјеру да одгаји нову генерацију својих поклоника међу младим Сиријцима и Ирачанима.

Искоришћавање дјеце у конфликтним зонама није неуобичајена ппојава, али ниједна друга група није била толико отворена када је ријеч о дјеци војницима, рекла је Зероуги. Наводи да је Исламска држава веома организивана у контролисању великог подручја, што и омогућава индоктринацију дјеце радикалним тумачењем шеријатског права.

"Ово није маргинални феномен. Ово је нешто што је дио стратегије те групе", истиче Зероуги.

Будући да је лакше индоктринирати младе, Исламска држава киднапује дјецу. У Раки, која је главно упориште џихадиста, дјечаци иду у војне кампове и похађају вјерске курсеве прије него што их пошаљу на бојно поље. Они за које се сматра да неће бити добри борци, добијају неке друге улоге попут шпијуна, кувара, чистача или чувара.

"Они киднапују д,ецу и приморавају их да им се придруже, док испирају мозак дјеци и индоктринирају их", каже Зерогуи.

Како би лакше остварили свој циљ, џихадисти затварају школе у подручјима која су под њиховом контролом. У појединим случајевима промијенили су наставни план како би га уклопили у своју екстремистичку идеологију. Циљ им је, каже Зероуги, да образовање постане алатка индоктринације како би сазрела нова генерација сљедбеника.

У мају су отета 153 курдска дјечака и држана су у школи у Алепу, сиријској провинцији. Пет мјесеци приказивани су им видео-снимци обезглављивања и напада, и учени су идеологији Исламске државе. Они дјечаци који се нису слагали са садржајем били су подвргнути физичким нападима.