latinica  ћирилица
24/11/2014 |  16:31 | Аутор: Б92

Поново смјене на челу Ферарија

Шеф екипе Фераријевог тима Формуле 1 Марко Матијачи напустио је италијанску екипу послије само осам месеци и на том мјесту ће га замијенити Маурицио Аривабене.

Свега неколико сати пошто је Матијачи изјавио да је потпуно фокусиран на то да италијанска екипа крене напријед са својим планом за наредну годину, стигло је саопштење из Маранела у којем се истиче да је смијењен.

Аривабене, који врло добро упознат са радом Ферарија кроз рад за спонзора италијанског тима компанију Филип Морис, одмах је ступио на функцију, на коју га је поставио нови први човјек Ферарија Серђо Маркијоне.

"Одлучили смо да именујемо Мауриција Аривабенеа зато што нам је у историјском тренутку за Скудерију и Формулу 1 потребна особа која не разумије само Ферари, већ и потребе овог спорта. Маурицио има јединствено знање, блиско је упознат са Скудеријом већ година, као члан Комисије Формуле 1 и упознат је са изазовима који су пред нама. Он је био сталан извор иновативних идеја које су фокусиране на препород Формуле 1", рекао је Маркијоне а пренио Б92.

Спекулације да би Матијачи могао да напусти Ферари појавиле су се током Велике награде Абу Дабија, пошто италијански тим није потврдио да ли ће бити у тиму на старту наредне сезоне.

Ферари је ове сезоне први пут од 1993. године остао без иједне побједе у шампионату, а сезону је завршио на четвртом мјесту у генералном пласману.

"Сезона је била фрустрирајућа и тешка, али увијек гледам позитивну страну. Много смо научили, а ја сам задовољан што сам ја имао свог удјела у томе. Наш циљ је да креирамо ефектну организацију која ће произвести конкуретан болид", рекао је Матијачи пред трку у Абу Дабију, на којој су Фернандо Алонсо и Кими Раиконен заузели девето, односно десето мјесто.

Алонсо је у Абу Дабију одвозао посљедњу трку за Ферари, пошто ће га у тиму наредне сезоне замијенити Себастијан Фетел, док Раиконен остаје у италијанској екипи.