latinica  ћирилица
24/11/2014 |  22:09 | Аутор: Агенције

Намирнице које не треба зими конзумирати

Нутриционисти препоручују смањен унос шећера у свим годишњим добима, јер ова намирница има нула посто хранљивих материја.

Сљедеће намирнице би требало да избјегавате у зимским мјесецима, јер је могуће да ће вас њихово конзумирање разбољети и ослабити ваш имуни систем.

ШЕЋЕР

Нутриционисти препоручују смањен унос шећера у свим годишњим добима, јер ова намирница има нула посто хранљивих материја. Она повећава ниво шећера у крви и смањује могућност организма да се бори против бактерија и вируса. У јесењим и зимским мјесецима стручњаци савјетују ограничавање уноса ове намирнице.

Избјегавајте процесуирану храну с већим процентом рафинираног шећера попут слаткиша и газираних напитака. Умјесто тога, препоручује се узимање хране која ће стабилизовати нивое шећера у организму попут смеђег пиринча, леблебије и сочива, те тако оснажити имунитет.

ПРОСТИ УГЉЕНИ ХИДРАТИ

Шећер се крије и у једноставним угљеним хидратима попут корнфлекса и бијелог хљеба, који многи бирају као главну намирницу за доручак. Конзумација простих угљених хидрата, наиме, у тијелу се брзо претвара у глукозу, и тако ствара исте проблеме за тијело као и конзумирање бијелог хлеба.

Умјесто тога бирајте цијеле житарице попут зоби и јечма, по могућности у комбинацији са органским млијеком од бадема, насјецканим бананама и мало цимета.

 

МАСНА И ПРЖЕНА ХРАНА

Много је разлога за избјегавање хране препуне засићених масних киселина попут прженог меса и кромпирића. Редовна конзумација овако припремљене хране повећава крвни притисак и ризик од кардиоваскуларних болести, али и слаби имунитет појединца.

Нутриционисти напомињу да је одабир хране кључан за отпорност организма на болести и друге спољне чиниоце. Стога савјетују умјереност, и повремену замјену црвеног меса здравијим протеинима попут махунарки.

АЛКОХОЛ

Немојте да се одрекнете повремене чаше црвеног вина, али би свакако требало да припазите на количину алкохола коју уносите у организам. Многобројне студије су показале да претерано уживање у алкохолу слаби имунитет и тако појединца излаже сезонским болестима. Једно пиће вам неће нашкодити, али три чаше алкохола дефнитивно ће вас изложити болестима.

МИЈјЕЧНИ ПРОИЗВОДИ

Млијечни производи су такође извор скривених шећера, па се препоручује њихово умјерено узимање у хладним мјесецима. Амерички научници из клинике Мајо повезали су испијање млијека и јогурта, као и конзумирање сира с проблемима у респираторном систему. Наиме, љекари су открили да кравље млијеко може згуснути секрете (шлајм) у плућима и грлу и тако успорити опоравак од болести. Умјесто тога пијте здравије алтернативе, попут пиринчаног млијека, или органских млијека од бадема.