latinica  ћирилица
25/11/2014 |  08:32 | Аутор: СРНА

Забрињава све већи број насиља у породици

- На подручју Херцеговине континуирано је у порасту број случајева насиља у породици, а међу насилницима има и високообразованих, угледних мушкараца који обављају одговорне функције - рекла је директорица невладине организације "Женски центар" Љиљана Чичковић.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Чичковићева је навела случај судског полицајца који је раније пријављен за насиље у породици и угледног Требињца који је супругу закључавао у собу, не дозвољавајући јој да једе, нити да обавља физиолошке потребе.

Она је упозорила да се за помоћ јављају углавном жртве тежег физичког злостављања које прати психичко и емотивно насиље и додала, да је ипак посљедњих година видљиво да су жртве свјесније шта им се догађа и да пријављују насиље.

"Евидентно је да се појачава агресија, због чега је неопходно склониште за те жртве", каже Чичковићева и додаје да већ 10 година Центар на све начине покушава да обезбиједи градњу Сигурне куће, али да то још није реализовано.

Она истиче да би капацитет Сигурне куће у Требињу, који би имао регионални карактер, био 20 лежајева, али да по закону није дефинисано ко је дужан да изгради објеката, па су им једина нада међународне организације код којих су аплицирали за средства. Каже да је повећан проценат жртава које усљед насиља напуштају супружника, те да се током 12-годишњег рада Центра може закључити да је раније таквих случајева било тридесетак одсто, док је сада од 60 до 70 одсто жена које су изашле из насилне заједнице.

Чичковићева је подсјетила да је ове године у канцеларији Центра путем СОС линије или личним доласком,  помоћ затражило стотињак жена, међу којима има нових случајева, али и повратника, додајући да је било и мушкараца који су се јавили за помоћ, јер их је супруга психички злостављала. У тој организацији, осим психолошке подршке, жртви пружају и правну заштиту, односно бесплатно заступање пред судом, а лобирају и друге инстанце да би жртва са више страна добила различите врсте помоћи.

Као табу тему на овим подручјима она је навела сексуално злостављање, односно силовање у браку.

"Присилни односи у браку нису брачна обавеза. То је чин силовања, али жртве о томе не говоре због стида или то посматрају више као своју дужност него као насилни фактор", каже Чичковићева и додаје да су имали један такав пријављен случај. Она сматра неуређеним Закон о заштити од насиља у породици, истичући да се врло мало случајева насиља третира као кривично дјело, те да се по том закону насилнику не може судити,  што ствара деградацију тог дјела.

У ЦЈБ Требиње је потврђено да је за 10 мјесеци ове године евидентирано 28 случајева насиља у породици или породичној заједници. Од 28 пријављених случајева,  10 се односи на кривична дјела, а 18 на прекршај, кажу у центру и напомињу да је на подручју Требиња пријављено 11 случајева, Невесиња осам, Билеће пет, Гацка три и један случај насиља у породици на подручју општине Љубиње. Према евиденцији Центра, није било евиденитраних случајева насиља у породици на подручју Берковића.

У Центру кажу да је најчешћа старосна доб извршиоца и жртве од 30 до 40 година, истичући да ниједан пријављени случај за посљедицу није имао смрт или тешке тјелесне повреде.

Добој: Потребна сигурна кућа

Директорица Центра за социјални рад Данка Сушић истиче да је Добоју потребна Сигурна кућа и указује на чињеницу да је у овом граду насиље у породице, и даље, табу тема. Како је рекла, велики број починилаца насиља није свјестан својих поступака и посљедица по жртву, које не морају бити само физичке, већ и психичке и економске.

У ситуацијама када неко пријави насиље Центар за социјални рад настоји да разговором и опоменама ријеши проблем, у супротном случај се просљеђује полицији.

Предсједница Комисије за равноправност полова Далиборка Лукић сматра да је лоша социјално-економска ситуација главни узрок насиља, а да законска рјешења нису адекватна и у највећој мјери враћају жртву насилнику.

Из ЦЈБ Добој наводе да је у првих десет мјесеци ове године на том подручју евидентирано 128 случајева насиља у породици или породичној заједници. Од тога, 81 случај оквалификован је као кривично дјело, док се 47 случајева односи на прекршаје из Закона о спречавању насиља у породици. Окружном тужлаштву поднесена су 83 извјештаја о кривичном дјелу, а надлежним основним судовима поднесено је 36 захтјева за покретање прекршајног поступка.

Од укупно евидентирана 143 извршиоца насиља у породици, 130 су мушкарци, а 13 жене. Извршиоци су лица старости од 22 до 50 година, а евидентирани су и један малољетни извршилац и два старости од 19 до 21 године.

Од укупно 152 жртве насиља у породици - 103 су пунољетне женске особе, 42 лица су пунољетни мушкарци, петоро дјеце од 14 до 18 година и двоје дјеце узраста до 14 година. У 50 случајева жртве насиља су задобиле лакше тјелесне повреде.

У првих десет мјесеци ове године, на подручју града Добоја евидентирано је 38 случајева насиља у породици или породичној заједници и то 24 кривична дјела и 14 прекршаја. Евидентиран је 41 починилац насиља у породици од чега 38 мушког и три женског пола.

Приједор: Повећан број предмета пред основним судом

Основни суд у Приједору у овој години запримио је 31 кривични предмет по основу кривичног дјела насиље у породици или породичној заједници, док су у прошлој години запримљена 24 таква предмета. Сви предмети из 2013. године имају статус завршених, док је међу предметима из ове године 13 отворених.

Према подацима суда, ни у једном од ових предмета нема евидентираних изрицања обавезног лијечења насилника нити било којих мјера безбједности против починилаца насиља у породици.

Иако је град са око 100.000 становника, Приједор међу више десетина невладиних организација нема ниједну која је профилисана за борбу против насиља у породици, за заштиту женских људских права, а од прије двије године ни сигурну кућу.

За девет мјесеци ове године ЦЈБ Приједор евидентирао је 84 случаја насиља у породици, док је за исти период 2013. године евидентирано 76 случајева. Надлежном тужилаштву прослијеђена су 33 извјештаја, док је поднесено 47 захтјева за покретање прекршајног поступка против 92 починилица насиља у породици, од којих је 87 мушког, а пет женског пола.

На подручју Центра за социјални рад Приједор, за девет мјесеци ове године регистровано је 78 случајева породичног насиља или за 15 мање него у истом периоду прошле године. Од 78 овогодишњих случајева породичног насиља, у 11 случајева ријеч је о понављању насиља, док је у прошлогодишња 93 случаја, понављања насиља било 16.