latinica  ћирилица
25/11/2014 |  08:46 | Аутор: АП

"Исламска држава" зарадила на отмицама 45 милиона долара

Група "Исламска држава", која контролише велике дијелове Ирака и Сирије, у протеклих годину дана, узела је од 35 до 45 милиона долара од откупа за таоце, саопштила је експерткиња УН која се бави питањем Ал каиде Јотсна Лалџи.

Она је пред Одбором Савјета безбједности УН за борбу против тероризма рекла да је 120 милиона долара откупа плаћено терористичким групама од 2004. до 2012. године. Упозорила је да се ради добијања окупа, повећава број отмица.

"Посљедњих година Ал каида и њене подгрупе усредсредиле су пажњу на отмице као главни начин прикупљања новца", рекла је Лалџи.

Подсјетила је  на снимак из октобра 2012. године у коме лидер Ал каиде Ајман ал-Завахри подстиче милитанте широм свијета да организују отмице људи са Запада.

Експерткиња УН рекла је да је група Ал каида на Арабијском полуострву, која дјелује из Јемена, на име откупа између 2011. и 2013. године,  примила 20 милиона долара, док је Ал каида у исламском Магребу, која дјелује из сјеверне Африке, у задње четири године добила 75 милиона долара.

Екстремистичке групе Боко харам у Нигеирији и Ал шабаб у Сомалији,  прикупиле су милионе долара у протеклих неколико година, као и група Абу Сајаф на Филипинима.