latinica  ћирилица
25/11/2014 |  09:00 | Аутор: РТРС

САД: Полицајац без оптужнице, протести афроамеричке заједнице

Велика порота америчке државе Мисури одлучила је да не подигне оптужницу против Дарена Вилсона, полицајца бијелца који је почетком августа убио 18-годишњег Афроамериканца Мајкла Брауна. Одмах по саопштењу одлуке, на улицама Фергусона, гдје се убиство догодило, избили су улични немири. Улицама одјекују пуцњи из аутоматског оружја, а уведена је и привремена забрана летова над тим градом.

Дарен Вилсон био је суочен са низом оптужби - од убиства из нехата до убиства првог степена. Од свега тога, међутим, неће бити ништа. Велика порота саопштила је да нема основа за подизање оптужнице. Подсјетимо, Вилсон је 9. августа са 12 метака пуцао у Брауна, а спорно је било да ли је то учинио у самоодбрани или је хладнокрвно убио младића који је  хтио да се преда послије наводне пљачке. Овај догађај подстакао је дугогодишњу расну напетост у граду у којем су Афроамериканци у већини, али бијелци доминирају у структурама власти.
 Младићева породица издала је саопштење у коме наводи да је дубоко разочарана тиме што убица њиховог дјетета неће сносити посљедице за своје поступке. Предсједник Сједињених Држава Барак Обама позвао је демонстранте у Фергусону да остану смирени, а полицију да буде уздржана.

Протести и улични немири  широм САД

Због одлуке Велике пороте америчке савезне државе Мисури,  на улицама Фергусона дошло је до протеста и насилних сукоба грађана с полицијом, паљења локала и аутомобила, јавља Би-Би-Си. Током објављивања одлуке, државни тужилац је рекао да су сви докази исцрпно испитани и да су неке од изјава свједока биле супротне нађеним доказима. Породица убијеног младића дубоко је разочарана овом одлуком.

Нереди у Фергусону

Након саопштене одлуке пороте да нема основе за подизање оптужнице против Вилсона, грађани Фергусона  изашли су на улице, око полицијске станице, а затим је почела да одјекује  пуцњава. Током протеста  разбијани су излози продавница, а најмање два аутомобила су запаљена. Полиција је на то одговарала сузавцем и димним бомбама, а ухапшено је 29 демонстраната. Реагујући на одлуку пороте, широм Америке људи су изашли на улице да протестују, углавном мирно. У Њујорку су грађани скандирали "Животи Афроамериканаца вриједе". Пред Бијелом кућом демонстранти су се окупили с транспарентима на којима пше: "Правда за Мајка Брауна", извикујући "Руке су у ваздуху, не пуцајте".

 "Неки Американци ће се сагласити са одлуком Велике пороте. Други ће бити разочарани, чак љути. То је разумљиво реаговање. Ипак, ми смо, прије свега, нација која почива на владавини права и морамо да прихватимо одлуку пороте", рекао је Обама.

Си-Ен-Ен се бави питањем каква је судбина полицајца Дарена Вилсона који је, док је био на дужности, убио дјечака. Технички, 28- годишњак се може вратити на посао, али многи вјерују да он никада више неће радити као полицајац. Правни аналитичар Си-Ен-Ена Пол Калан вјерује да он никада неће радити посао који је директно у вези са законом.

" Вилсон има одређена права према закону Мисурија, али не може по кратком поступку бити отпуштен, само зато што је непопуларан ", рекао је Калан.

" Они ће морати да докажу да је Вилсон прекршио неки аспект уговора о раду као полицајац или пропис државне службе. У супротном,  закон је на његовој страни" закључује Калан.

Браунова породица вјероватно ће поднијети тужбу против Вилсона и зато су ангажовали и другог патолога који ће бити свједок у грађанској парници за накнаду штете.

Али Вилсон ће се заувијек доводити у везу  са овим случајем који је изазвао подјеле и немире у Сент Луис предграђу.

"Дарен Вилсон ће имати тежак период, јер чак и ако се докаже да није учинио ништа супротно закоуу, то нема везе. Он сада је мета за сав бијес и мржњу која постоји у црној заједници", каже Калан.