latinica  ћирилица
25/11/2014 |  09:46 | Аутор: Агенције

Финска неће у НАТО

Предсједник Финске Саули Нинисто је изјавио да његова земља, која традиционално балансира између Русије и Запада, не би требало да се придружи НАТО, упркос украјинској кризи и позивима других финских политичара за чланством.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Нинисто каже да би, кад би Финска постала чланица НАТО, то несумњиво наштетило односима те земље са Русијом

- Очито је да би, кад би Финска постала чланица НАТО, то несумњиво наштетило нашим односима са Русијом. Морате да имате на уму да је граница од 1.300 километара веома дуга и не можете је просто затворити. Напротив, то је жива граница - рекао је Нинисто за Вашингтон пост.

Сличну изјаву овом листу дао је и фински министар спољних послова Ерки Туомиоја.

- Та граница је са наше, али и руске тачке гледишта, најстабилнија и најмање проблематична граница коју Русија има и вјерујем да они желе да се такво стање задржи све док немају разлога да помисле да ће финска територија бити употребљена за непријатељске акције - рекао је Туомиоја.

Предсједник је, ипак, оптужио званичну Москву да су њени авиони током лета пет пута зашли у ваздушни простор Финске.

Истовремено, изразио је жаљење због смањења прекограничне трговине и туризма између Финске и Русије, до чега је дошло пошто је Запад увео санкције Москви.

- Због санкција трпи пословна клима. То значи слабљење рубље, пад БДП Русије и пад куповине моћи обичних људи, што је лоше за фински извоз - упозорио је предсједник Финске.