latinica  ћирилица
25/11/2014 |  13:23 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Република Српска иде ка формирању стабилне власти

Република Српска иде ка формирању стабилне власти и изласку из постизборног хаоса, па је битно да се и на нивоу БиХ добије власт која кореспондира републичком нивоу, сматра београдски аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

- БиХ је сервис ентитета, а не државна творевина која се издиже изнад ентитета и њихових интереса - истиче Анђелковић, извршни директор Центра за развој међународне сарадње из Београда.

Напомиње да је, политички гледано, Српска већ мирним завршетком избора, направила значајан корак ка политичкој стабилизацији.

- Било је идеја да се у Српској, одмах послије избора, изазове "наранџаста револуција" што се, на срећу, избјегло, и то је био велики корак ка стабилизацији и онемогућавању западних центара да изнутра, међусрпским подјелама, сруше Српску - наводи Анђелковић.

Он указује да би било неприхватљиво да Бањалука нема утицаја на функционисање српских представника на нивоу БиХ.

- Ако се и тај процес заокружи тако да међу Србима буде разума, да не праве комбинације са онима који желе да униште Српску ради власти, у том случају ситуација ће се потпуно стабилизовати- сматра Анђелковић.

Анђелковић оцјењује да ће још неко вријеме постојати тензије "између српских власти на нивоу Републике Српске и оних који су узели право да на суштински нелегитиман начин заступају Српску на нивоу БиХ".

- Али, то ће се врло брзо разријешити, јер грађани неће толерисати да неки припадници српског народа са бх. позиција негирају интересе Републике Српске - каже Анђелковић.

То ће се, закључује Анђелковић, прије или касније, завршити потпуном стабилизацијом и добијањем хомогене српске власти српских представника на свим нивоима.