latinica  ћирилица
25/11/2014 |  14:25 | Аутор: ТАНЈУГ

У самоубилачком нападу у Нигерији више од 45 погинулих

У два самоубилачка напада на пијаци пуној људи у Мајдугурију, на сјевероистоку Нигерије, погинуло је више од 45 људи, рекли су очевици и један званичник.

Двије тинејџерке одевене у хиџаб ушле су на пијацу пуну људи и активирале експлозиве, испричао је коориднатор за специјалне цивилне снаге у држави Борно Аба Аџи Кали.

Прва тинејџерка је активирала експлозив и убила неколико жена. Када су се људи окупили на мјесту експлозије друга тинејџерка је почела да вришти и разнијела је себе, усмртивши још већи број људи, рекао је Кали.

"Ја се налазим на лицу мјеста и испред себе имам 11 тијела... многа тијела је однијела родбина, док су остала пребачена у специјалистичку болницу у држави Борно", казао је Кали, пренио је АП.

Војска и полиција су блокирали ту област града, док су спасиоци помагали у одвожењу преживјелих у болницу.
За ове нападе је осумњичена екстремна исламистичка побуњеничка организација Боко Харам, пошто је она и до сада вршила сличне нападе у сјевероисточној Нигерији.

Данашња експлозија је прва у Мајдугурију од 2. јула када је 56 особа убијено на истој пијаци. Тада је аутомобил бомба активиран међу групом трговаца и купаца.
Нигеријска полиција још није издала саопштење о данашњим експлозијама.