latinica  ћирилица
25/11/2014 |  15:00 | Аутор: СРНА

ХЕ Вишеград стабилан снабдјевач струје

Хидроелектрана Вишеград данас је стабилан и поуздан снабдјевач електричне енергије у Републици Српској, рекао је директор предузећа ХЕ на Дрини, Миле Лакић.

- За 25 година рада, Хидроелектрана је на три турбине инсталисане снаге 315 мегавата, произвела 22.825 гигават-часова електричне енергије - рекао је Лакић на свечаности поводом обиљежавања овог јубилеја.

Он је нагласио да је и ова година по много чему рекордна за вишеградску хидроелектрану.

- Радови на пројекту процуривања воде испод бране у вриједности од 19.603.647 КМ завршени су, а уграђено је више од 36.712 метара кубних материјала и овај пројекат се сматра изузетно успјешним - рекао је Лакић.

Он је истакао и значај усељења у нову пословну зграду у Андрићграду, најсавременију на овим просторима, што потврђују и освојене награде, а најзначајнија је треће мјесто на међународном такмичењу за најбољу пословну зграду у свијету за 2014. годину.

Говорећи о великим пројектима које ће предузеће реализовати у наредној години, Лакић је поменуо наставак инвестирања везаних за поуздан процес производње и одржавања, нови пројекат консолидације терена испод бране Хидроелектране Вишеград, набавку високонапонског монофазног трафоа, као и низ других подухвата.

- ХЕ Вишеград је од 2004. до 2014. године за накнаде потопљеног земљишта које се директно дозначавају општинама у функцији развојних програма издвојила 50.943.097 КМ, а у овој години 3.615.940 КМ - истиче Лакић.

Према његовим ријечима, овај хидроенергетски објекат је у посљедњих 12 година издвојио 6.055.341 КМ за донације у области здравства, спорта, културе и у друге сврхе.

- У посљедње четири године Хидроелектрана Вишеград запослила је 80 радника заједно са 20 приправника у оквиру програма Владе Републике Српске, а тренутно су запослена 252 радника - закључио је Лакић.

На свечаности поводом обиљежавања 25 година од почетка рада ХЕ Вишеград, биће уручена и признања за ради стаж, као и признања за добровољне даваоце крви.

Хидроелектрана Вишеград пуштена је у рад 25. новембра 1989. године, након четири године градње.