latinica  ћирилица
26/11/2014 |  14:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски Сабор усвојио декларацију о Шешељу

Хрватски сабор данас је једногласно усвојио декларацију којом је осудио ослобађање Војислава Шешеља и затражио да га врати у затвор због, како је образложено, ратнохушкачке и великосрпске реторике.
Лидер Српске радилалне странке /СРС/ Војислав Шешељ - Фото: СРНА
Лидер Српске радилалне странке /СРС/ Војислав ШешељФото: СРНА

У декларацији, које је иницирала бивша ХДЗ премијерка, сада независна посланица, Јадранка Косор, наглашава се и обавеза Србије, као државе кандидата за чланство у ЕУ, да недвосмислено осуди сваки говор мржње, пројекат Велике Србије и прекрајање међународно признатих граница.

Сабор је позвао Савјет безбједности УН да хитно расправи дјеловање Хашког суда у овом случају.

И Европски парламент ће сутра да одлучује о својој резолуцији о Шешељу, такође на иницијативу хрватских европарламентараца.

До сада су државници Србије у више наврата објаснили да Србија нема ништа са пуштањем Шешеља из притвора, нити да се мијешала у одлуке о његовом пуштању на привремену слободу.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да Србију нико није питао када Војислав Шешељ треба да буде пуштен из Хага, нити да се мијешала у одлуке о његовом пуштању на привремену слободу. Он је истакао да је Србија фактор стабилности у региону и да никога не вређа и не изазива и не бави се унутрашњом политиком гледајући преко плота и тражећи кривца у другом.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић оцијенио је недавно да је лидер радикала "топ тема" у Хрватској због тамошње предизборне предсједничке кампање, да је ријеч о класичној замјени теза и покушају Хрватске да Србију увуче у нешто што са њом нема никакве везе.