latinica  ћирилица
27/11/2014 |  09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Кливленд: Објављен снимак убиства дјечака

Полиција Кливленда објавила је снимак убиства 12-годишњака, кога је усмртио полицајац у увјерењу да дечак у руци држи прави пиштољ.
Полиција Кливленда објавила снимак убиства дјечака - Фото: AP
Полиција Кливленда објавила снимак убиства дјечакаФото: AP

Полицајци су наводно три пута упозорили Тамира Рајса да подигне руке у вис, а АП наводи да је упечатљива брзина којом је полицајац пуцао.

АП пише да се на снимку види како се тамнопути дјечак игра репликом пиштоља, разговара мобилним телефоном и на већем дијелу материјала изгледа као да се досађује и "врзма" по парку дјечјег игралишта током топлог новембарског поподнева.

АП наводи да је се на једном дијелу снимка види да је дјечак сједио за пикник-столом и у једном тренутку устао, док му је са десне стране пришао полицијски аутомобил, отворила се сувозачка врата одакле је полицајац пуцао у њега са удаљености мањој од три метра.

НБЦ је извијестио је да нема тонског снимка, али да је представник полиције Ед Томба саопштио да је полицајац три пута довикнуо да подигне руке увис.

Играчка пиштољ пронађен код настадалог дјечака

Према писању медија, на реплици пиштоља није било наранџасте ознаке која указује да пиштољ није прави, а ни диспечер полицијској патроли није пренио ријечи дојављивача да је у питању највјероватније играчка.

Саопштен је идентитет полицајца који је убио Тамира и то је Тимоти Леман, за ког се наводи да је 26-годишњи почетник који је почео да ради у кливлендској полицији у марту.

Други члан патроле био је 46-годишњи Френк Гармбек, који у том полицијском одјељењу ради од 2008. године, наводи АП.

Обојица су на плаћеном одсуству док тужилац не одлучи да ли ће подизати оптужницу против њих.

Томба је навео да је снимак објављен на захтјев породице дјечака који је преминуо у Кливлендској болници.

У саопштењу породице истиче се увјерење да је "ова ситуација могла да буде избјегнута".