latinica  ћирилица
27/11/2014 |  10:24 | Аутор: Агенције

Земљу штити мистериозни омотач као из СФ филмова

Невидљиви штит који се налази на висини од 11.600 километара одбија "електроне убице" који могу изазвати штету на Земљиној површини, а научници за сада не знају како је заштитни слој настао.
Земљин мистериозни омотач - Фото: РТРС
Земљин мистериозни омотачФото: РТРС

"Електрони убице" бомбардују Земљино окружење и одбијају се од невидљиви штит, а за њихов негативни ефекат најбоље знају астронаути. Када би дошли до површине наше планете, изазвали би хаос у напајању струјом, а утицали би и на климу те изазвали "епидемију" болести рака.

Научници још не знају како се формирао и како функционише. Откривен је у појасевима радијације познатим као "Ван Ален", два поља у облику крофне, који врве од електрона и протона. На мјесту их држи Земљина гравитација, а они мијењају величину у зависности од присутности зрачења са Сунца.

Спољни слој два поља достиже висину и до 40.000 километара изнад површине, а у доњи слој је 2012. године послана сонда која је открила и трећи мистериозни слој назван прстен.

- Дјелује као штит у СФ серијама, нпр. "Звјездане стазе", а служи као заштита од ванземаљског оружја - рекао је професор Данијел Бејкер, са Универзитета Болдер у Колораду.

Ефекат прстена је запањујући, а Бејкер објашњава да је снажан попут стакла, јер се електрони од њега одбијају.

Постоји неколико објашњења за постојање "прстена". Прво су у обзир узете магнетне струне које ствара Земљино магнетно поље, а научници су затим посумњали у људске изуме као што су радиоодашиљачи.

Ипак, ниједна хипотеза се није показала као тачна, а за сада остаје идеја о плазмасфери – великом облаку хладног гаса чији се доњи слој на 960 километара од тла.