latinica  ћирилица
27/11/2014 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Воће и поврће које је извезено у Русију не долази из ЕУ

Воће и поврће које је протеклих мјесеци извезено у Руску Федерацију има ваљану документацију и не долази из неке од земаља Европске уније, како је Москва сумњала, објаснили су из надлежних институција у БиХ.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Власти БиХ одговориле су на недавни захтјев Русије за проверу фитосанитарних сертификата за извезене јабуке и крушке.

"Апсолутно, сертификати који су издати су валидни и поклапају се с нашом производњом", казао је представник Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Душан Нешковић, а преноси портал Индикатор.ба.

У 10 мјесеци ове годину у Русију је извезено више од двије хиљаде тона јабука, а прошле године свега 10 тона. Такође, извезене су 94 тоне кромпира, за разлику од прошле године када кромпир уопште није пласиран на руско тржиште.

Управо зато, каже Нешковић, Русија је затражила и податке о површинама, асортиману и приносима за све врсте пољопривредних култура.

Према његовим ријечима, количине које су до сада испоручене Руској Федерацији веће су него претходних година, али су далеко од оних које БиХ може да извози на то тржиште.

Исти извор подсјећа да руски медији данима пишу о томе да Москва жели да отклони сваку сумњу да се на њено тржиште посредством БиХ пласирају производи из Европске уније, што је забранила као одговор санкцијама проузрокованих кризом у Украјини.

Према информацији Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО), три пута већи извоз производа у односу на прошлу годину је очекиван.

Додају и да захтјев с руске стране сматрају легитимним.

"Уколико УИО БиХ буде добила било какав захтјев за посебну контролу фирми које су се бавиле извозом тих производа у Русију, ми ћемо то наравно испунити, истог момента када то од нас буде тражено", казао је портпарол УИО БиХ, Ратко Ковачевић.

За стриктну контролу залажу се и привредници сматрајући да је боље да држава строго контролише извоз, него да они остану без великог тржишта.