latinica  ћирилица
27/11/2014 |  11:35 | Аутор: РТРС

Консултације о мандатару са ДНС, СРС и НС

У Бањалуци су данас настављене консултације предсједника Републике Српске Милорада Додика и представника ДНС, СРС и НС о именовању мандатара за састав Владе Српске.
Консултације предсједника Републике Српске - Фото: СРНА
Консултације предсједника Републике СрпскеФото: СРНА

Делегацију ДНС предводи предсједник ове странке Марко Павић, а састанку су присуствовали и предсједник НС Адам Шукало и СРС Драган Ђурђевић. Консултацијама присуствује и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић.

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да политичке партије са сједиштем у Републици Српској имају већину за формирање власти у Српској.

- Ово је први пут да ће власт чинити партије са сједиштем у Републици Српској, што нам је био и примарни циљ - рекао је Додик, након састанка са представницима ДНС, НС и СРС.

Он је поновио, да је циљ да институције власти буду формиране до краја ове године, те да Коалиција ДНС-СП-СНСД има скупштинску већину за формирање власти.

Предсједник ДНС је рекао да ова коалиција жели стабилну и јаку Републику Српску, и истакао, да има пуно повјерење у предсједника Српске када је ријеч о избору мандатара за састав владе Српске. Павић је нагласио да је Република Српска прва у БиХ конституисала парламент.

Након овог састанка слиједе и консултације са представницима СП, али и коалиције "Домовина". У послијеподневним часовима у Палату ће и представници Партије уједињених пензионера РС , а након њих почињу и консултације са невладиним сектором. Данас ће на разговор и представници Савеза синдиката РС.

Јуче је одржан састанак с највећом парламентарном странком, СНСД-ом. Извјесно је да би мандатар требало да буде из овог савеза, а његово име требало би, како је најављено, да буде познато до краја седмице или током викенда.