latinica  ћирилица
27/11/2014 |  12:55 | Аутор: СРНА

Додик: Партије са сједиштем у Српској формирају власт

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да политичке партије са сједиштем у Републици Српској имају већину за формирање власти у Српској.

- Ово је први пут да ће власт чинити партије са сједиштем у Српској, што нам је био и примарни циљ - изјавио је Додик, након састанка са представницима ДНС, НС и Српске радикалне странке.

Поновио да је циљ да институције власти буду формиране до краја ове године, те да коалиција ДНС-СП-СНСД има скупштинску већину за формирање власти.

Додик је истакао да је на састанку разговарано и о одређеним политикама важним за успјешан рад.

- Коалиција политичких партија СНСД-ДНС-СП апсолутно је јединствена и чврста, што је показало и успјешно конституисање Народне скупштине Републике Српске - додао је Додик, напоменувши да би мандатара могао да именује током предстојећег викенда или у првим данима наредне седмице.

Он је рекао да постоје назнаке и неких других политичких партија да желе да се прикључе већини за избор нове владе Републике Српске.

Додик је навео да ће коалиција СНСД-ДНС-СП имати три делегата у Дому народа парламента БиХ који ће бити изабрани до уторка, 2. децембра, као и делегати у Вијеће народа Републике Српске.

Предсједник ДНС Марко Павић рекао је да ова коалиција жели стабилну и јаку РС. Истакао је да има пуно повјерење у предсједника Српске када је ријеч о избору мандатара за састав Владе. Павић је нагласио да је Српска прва у БиХ конституисала Парламент.

- На данашњим консултацијама усагласили смо се да се скупштинској већини могу придружити и неке друге политичке партије, уколико нас не буду условљавале - истакао је Адам Шукало,предсједник НС.

Предсједник СРС Драган Ђурђевић нагласио је да је владајућа коалиција у Републици Српској апсолутно јединствена и да ће ова партија дати пуну подршку формирању институција власти.

КОНСТРУКТИВНИ РАЗГОВОРИ СА СОЦИЈАЛИСТИМА

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да је са делегацијом Социјалистичке партије имао добар и конструктиван разговор о именовању мандатара за састав Владе Српске.

- Разговарали смо о личности коју намјеравам да именујем за мандатара. Након именовања, мандатар ће о структури Владе разговарати и са представницима СП, рекао је новинарима Додик, након консултација са СП.

Предсједник СП Петар Ђокић нагласио је да је ова партија на посљедњим општим изборима у БиХ добила много већу подршку грађана него раније.

- То нас чини и додатно одговорним и обавезним према грађанима чије повјерење морамо оправдати. Пред Републиком Српском је захтјеван период, али сам увјерен да ћемо очувати стабилност и достигнути нови развоја, рекао је Ђокић.

ДОДИК: ПОСТОЈИ СТАБИЛНА ВЕЋИНА И ЗА ИЗБОР ВЛАДЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је у разговору са представницима Партије уједињених пензионера  да је започет успјешан процес формирања републичке власти, те да постоји стабилна већина у Народној скупштини и за избор Владе Српске.

Додик је рекао да има разумијевања за пензионерску популацију, те да ће у наредном периоду учинити додатне напоре с циљем унапређења статуса пензионера у Српској, саопштено је из кабинета предсједника Републике.

Предсједник ПУП Илија Стеванчевић нагласио је да је Предсједништво Главног одбора странке заузело став да ова политичка партија буде дио скупштинске већине.

Додик се састао са представницима ПУП РС у оквиру разговора које води са политичким партијама у вези са именовањем мандатара за састав нове Владе Српске.

Консултације о именовању мандатара за састав Владе Српске Додик је данас обавио са ДНС, СП, СРС, НС и коалицијом "Домовина", а јуче са делегацијом СНСД.

За сутра су најављене консултације са представницима Уније удружења послодаваца Српске, са Борачком организацијом Српске, са Удружењем пензионера и Унијом студената Српске.