latinica  ћирилица
27/11/2014 |  16:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Генерални штрајк паралише Грчку

Више хиљада људи придружило се протестима у центру Атине, а широм земље затворене су школе и болнице и обустављени су летови авиона и градски саобраћај.
Штрајк у Грчкој - Фото: ТАНЈУГ
Штрајк у ГрчкојФото: ТАНЈУГ

На два протестна скупа у Атини присуствовало је око 30.000 људи, саопштила је полиција, док је 6.000 прошетало улицама Солуна, пренио је АП.

Раднички синдикати позвали су на генерални 24-часовни штрајк у знак протеста због владиних реформи, неопходних за излазак земље из финансијске кризе.

Авиокомпаније су биле приморане да откажу све међународне и домаће летове пошто су се контролори авиосаобраћаја придружили штрајку.

Градски саобраћај је, такође, био у застоју, јер су возачи аутобуса, тролејбуса и радници у подземној железници на неколико сати обуставили рад. Грађани нису могли да користе ни трајекте, који су данас остали у лукама.

Штрајку су се придружили и просветни и здравствени радници, а болнице примају само хитне случајеве.

У једнодневни штрајк јуче су ступили и новинари, који обично штрајкују дан прије генералне обуставе рада, како би могли да извјештавају о тим догађајима.

На одржавање штрајка су позвали синдикати запослених у јавном и приватном сектору, како би изразили своје незадовољство најављеним отпуштањима и пензионим реформама које од Грчке захтијевају њени кредитори Европска унија и Међународни монетарни фонд.